Данска енергетска агенција: Изградња „Северног тока 2“ може да се настави

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаРуски брод за постављање цеви "Академик Черски" у немачкој луци Мукран
Руски брод за постављање цеви Академик Черски у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија
Пратите нас
Изградња гасовода „Северни ток 2“ моћи ће да се настави 3. августа,. Како су објаснили у Данској енергетској агенцији (ДЕА) тада истиче рок за жалбу на нову одлуку Данске, а радови могу да буду настављени чак и у случају да жалба буде поднета.

Како наводе у агенцији, потенцијална жалба, која би била поднета Данском апелационом савету за енергетска питања, неће моћи да одмах обустави активности, осим уколико Савет не донесе другачију одлуку.

Данска енергетска агенција дала је почетком јула дозволу компанији „Норд Стрим 2“ да заврши изградњу „Северног тока 2“ у својим водама.

Сада компанија може да у реализацији пројекта користи не само бродове са динамичким системом позиционирања, већ и са сидрењем, јер траса на којој треба да се заврши гасовод пролази изван ризичне зоне контакта са хемијским оружјем закопаним на дну Балтичког мора.

Како је тада речено, полагање цеви моћи ће да се настави најраније од 3. августа, када се завршава рок за жалбу на ову одлуку.

Пројекат „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. 

Подсетимо, амерички Стејт департмент укључио је „Северни ток 2“ и „Турски ток“ у пројекте којима могу бити уведене санкције. Према речима америчког државног секретара Мајка Помпеа, пројектима ће бити уведене ограничавајуће мере које су предвиђене законом „О борби против америчких противника путем санкција“ (CAATSA).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала