Хладни рат Запада са Русијом и Кином прелама се преко „леђа Немачке“

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZЗаставе Немачке и САД
Заставе Немачке и САД  - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка је постала нова линија фронта у хладном рату Запада са Русијом и Кином, пише амерички лист „Бизнис инсајдер“, позивајући се на извештај Краљевског уједињеног института за војна истраживања (РУСИ) из Лондона. Истовремено, према том документу, Немачка више не осећа да може да се ослони на САД како би осигурала своју безбедност.

Извештај је објављен након што је Бела кућа званично најавила повлачење неколико хиљада америчких војника из Немачке. Како наводи лист, та одлука Вашингтона изазвала је огорчење владе немачке канцеларке Ангеле Меркел.

У документу се истиче да Кремљ „води кампању политичког мешања у немачке послове“, са циљем да створи нестабилност у региону. Истовремено се наводи да се Пекинг такође фокусира на ширење свог утицаја у тој земљи, стварајући „серију политичких и економских претњи“.

У извештају пише да је уплитање Русије претежно политичке природе и да Москва „покушава да поткопа поверење јавности у немачке демократске институције“.

„Немачка се суочава са разним опасностима са руске стране, које се углавном врте око сајбер-безбедности, али нипошто нису ограничене на њу“, рекао је аутор извештаја РУСИ Џон Кампфнер.

Амерички војници на вежбама у Немачкој - Sputnik Србија
Русија: Повлачење америчких трупа ─ корист за Немачку

У међувремену, Кина се фокусирала „највише на економска средства“, наведено је у чланку.

Кампфнер тврди да је „Немачка на челу хибридних акција Русије и Кине када је реч о мешању и утицају у Европи“.

Међутим, како каже, након низа чарки између Меркелове и америчког председника Доналда Трампа око спољнополитичких питања, немачке власти сматрају да више не могу да рачунају на Америку у плану „осигурања њихове безбедности“.

Како наводи „Бизнис инсајдер“, Бела кућа није покварила односе са Берлином само одлуком да повуче трупе из Немачке. Лист подсећа да је раније ове године Трамп такође изазвао огорчење Немачке након што је, према постојећим информацијама, покушао да добије ексклузивни приступ вакцини против вируса корона на којој Немачка ради.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала