Како ће изгледати наредна школска година – министарство предлаже више модела

© AFP 2023 / JURE MAKOVECШкола
Школа - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар просвете Србије Младен Шарчевић каже да ће родитељи основаца имати могућност да се определе да ли ће у наредној школској години њихова деца пратити наставу у школи уживо или од куће онлајн.

Он је рекао да предност у настави уживо имају нижи разреди основне школе, јер деца до 12 година по закону не могу сама да остају код куће, као и да је из педагошких разлога важна настава уживо посебно за ученике првог разреда који су на почетку школовања и треба да се прилагоде школској средини.

"Спремили смо неколико модела које ћемо почетком недеље представити медицинском делу Кризног штаба. Моделе смо радили на основу препорука које смо до сада добили", рекао је Шарчевић.

Он је за Танјуг нагласио да ће сви основци од 1. септембра имати по четири часа у школи и да ће часови трајати по 35 минута. Већ од октобра настојаће да се појача број часова за ученике осмог разреда

Од 8.00 до 11.00 сати у школу ће долазити ученици првог и другог разреда, термин од 11.00 до 14.00 сати резервисан је за трећи и четврти разред, од 14.00 до 17.00 - пети и шести, а од 17.00 до 20.00 сати је термин седмака и осмаке.

Између смене сваке групе ученика обављаће се детаљна дезинфекција учионица, а биће обавезно и придржавање препорука лекара - ђаци и наставници морају носити маске, а како би се обезбедило четири метра квадратна по ученику у учионици не сме бити више од 15 ђака.

Осим наставе уживо за родитеље је остављена могућност да бирају, те ако желе њихова деца могу пратити и наставу онлајн, али су у обавези да дођу у школу да одговарају и добију оцену.

"Код неког родитеља страх је велики. Такође, имате и породице где је неко позитиван на вирус корона, неко има друго обољење па се плаше да ће деца вирус донети из колектива", рекао је Шарчевић и појаснио да се већ снимају онлајн часови.

Упитан како ће се обезбедити довољан број учитеља и наставника уколико одељења морају да се поделе на максималних 15 ученика, Шарчевић је навео да ће бити ангажовани сви школски ресурси - учитељи из боравка, али и технолошки вишкови који добијају плату, а нису распоређени.

"Ту су и школски психолози, педагози, библиотекари, јер сада је приоритет да се настава стави као основа целе приче. Нико неће бити преоптерећен, водило се рачуна да сви имају 40 часова у радној недељи", нагласио је он.

Највећи проблем биће организовање наставе у школама у Западној Србији - Сјеници, Тутину, Новом Пазару, где је велики број ученика и мањак школског простора.

"Ту не можете да делите одељења у две групе већ морамо у три. Приоритет за наставу уживо ће имати нижи разреди који ће заузимати више термина, те ће једне недеље пети и шести разред имати наставу у школама, а седми и осми онлајн. Следеће недеље у школе ће долазити ђаци седмог и осмог разреда", навео је он.

Школе које су имале боравак за децу, имаће га и убудуће у истом обиму.

Напомиње да ће од септембра дисциплина у школама морати да буде много строжа, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован.

"Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде понављао чешће да скида маску он угрожава безбедност друге деце. Мере морају да се поштују", навео је он.

Школе ће за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Припреме за наставу од септембра, како је навео, раде се тако да ђаци имају довољно материјала за квалитетно учење.

Средња школа, појашњава министар, има своје специфичности, разликује се рад у гимназијама, средњим стручним школама, школама које раде по дуалном моделу образовања.

У средњим школама је углавном рад у две смене, те ће тако на недељу дана да се смењују настава у школи и онлајн. Недељу дана ће наставу ће да прате у школи прва и друга година, а у то време трећа и четврта ће да раде онлајн од куће. Затим се смењују.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала