Кисић Тепавчевићева: Прва ћу са породицом стати у ред за вакцину

Пратите нас
Прва ћу са својом породици стати у ред за вакцину против короне, поручила је докторка Дарија Кисић Тепавчевић

Мере заштите имају ефекта и зато морамо тако да се понашамо и у наредном периоду, изјавила је данас заменица директора Институа Батут др Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, када имамо преко 300 потврђених случајева, свакако да не можемо да се понашамо као да је епидемиолошка ситуација добра. Кисић Тепавчевић је рекла да опада проценат заражености у главном граду.

"У последња 24 часа је 27 одсто био проценат позитивних у Београду, а знао је да буде и 50 процената", рекла је она за Б92.

Кисић Тепавчевић је навела да је у Алексинцу проглашена ванредна ситуација да би се исконтролисала епидемиолошка ситуација.

"Спорији пад имамо зато што имамо велики број активних случајева, не само код нас, него и у свету. Има случајева који нису откривени и зато не можемо очекивати пад ", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Како је навела, ни у ком случају не смемо да се опустимо и када дође до пада броја заражених.

"Свако веће окупљање јесте место ризика, али у случају да се не поштују мере. Мислим да смо сада одмакли од тога јер се више користе мере", изјавила је она.

"Све одлуке које је доносио Кризни штаб биле су у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом - објаснила је Кисић Тепавчевић и додала да постоји континуирана сарадња са Светском здравственом организацијом.

Професорка је навела да су од почетка епидемије све информације изношене јавно те да су медији важни због преношења порука и промовисања превенције. Она је додала да се много тога што се тиче болести променило од почетка пандемије, али да су мере оно што је остало исто. Како је рекла, мере су од самог почетка биле пре свега усмерене ка старијој популацији јер се знало да те особе највише напада.

"Постоје макар две компаније, колико ја знам, које су започеле трећу фазу клиничког истраживања, које се ради на великим узорцима испитаника. Оно што је важно је да ниједна вакцина не може да буде у употреби у нашој земљи уколико није максимално безбедна и са високим степеном ефективности", објаснила је др Кисић Тепавчевићева.

Она је додала да ће, када вакцина буде доступна, за њом бити велика потражња. Како је рекла, када се ради о томе да ли би требало примити вакцину или не, она би прва са својом породицом стала у ред за такву вакцину, јер се подразумева да ће се поштовати максималан степен безбедности и ефективности.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала