Лакши посао за црногорске бираче: Оптимизам после договора четири опозиционе партије

© AP Photo / Дарко ВојиновићИзбори у Црној Гори
Избори у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Надамо се да ће обједињавање четири опозиционе партије омогућити грађанима да имају што лакши посао на изборима 30. августа, каже портпарол Нове српске демократије и функционер ДФ-а Марко Ковачевић поводом вести о формирању велике изборне коалиције у Црној Гори.

Коалицију чине Демократски фронт (ДФ), Социјалистичка народна партија (СНП), Народни покрет и Права Црна Гора, а иако је читава ствар и даље „врућа“, Ковачевић за Спутњик каже да на обједињавање у том опозиционом савезу гледају са оптимизмом.

„Демократски фронт се до почетка залагао за што шири наступ опозиционих субјеката на следећим изборима. Учинили смо све што је у нашој моћи и надамо се да ће то дати конкретан резултат који ће омогућити грађанима да имају што лакши посао 30. августа“, кратко је прокоментарисао Ковачевић за Спутњик.

Сада остаје да се за викенд брзински усагласи изборна опозициона листа ове велике коалиције, али и договори њен носилац. Оно што је сигурно јесте да ће то бити нестраначка личност, а у игри су имена три универзитетска професора.

Тиме је у доброј мјери испоштована већинска воља опозиционо настројене јавности која је од опозиције тражила обједињавање, обезбијеђен ефекат синергије, али и што је најважније, избјегнут је сценарио потенцијалног расипања тврдих антирежимских гласова.  

Што се пак тиче осталих опозиционих колона, оне су одавно најављене и познате, па је коалиција Демократска Црна Гора – Демос  – ПИР – Нова љевица – Друштво за истраживање политике, управо данас предала изборну листу, коју ће 30. августа преводити предсједник Демократа Алекса Бечић.

Трећу изборну колону опозиције предводи Грађански покрета УРА на челу са Дританом Абазовићем, који на изборе излази удружен са групом грађана ЦИВИС.

И док се коалиције окупљене око Демократа и Грађанског покрета УРА у идеолошком смислу представљају као групације - „грађанске опозиције“, при чему УРА више слови за тврду процрногорску политичку опцију, велика коалција ДФ- СНП- Права ЦГ- Народни покрет у јавносту се условно третира као конгломерат просрпских странака – па ће симпатизери опозиције сходно својим преференцијама моћи да изаберу између ове три опозиционе колоне.

Такође, важан детаљ је и да је коначно разријешена дилема и поводом орјентације Социјалдемократске партије (СДП) Ранка Кривокапића, која је протекле четири године у парламенту провела у опозиционим клупама, а из које сада јасно поручују да им је, уколико досегну цензус, идеолошки много ближи владајући ДПС.

Истовремено, са друге стране је одавно извјесно да ће Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића као окосница тридесетогодишње власти наступити у коалицији са Либералном партијом.

На изборе самостално излазе и досадашњи коалициони партнери ДПС – Социјалдемократе (СД) предсједника Скупштине Ивана Брајовића, те Бошњачка странка, коалиција националних албанских партија и Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ).

Црна Гора иначе, према подацима из 2019. године, има 51 политичку партију, највише по глави становника у региону. Ипак, у трци за парламентарне изборе заказане за 30. август 2020. издваја се само њих десетак.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала