Русија: САД наоружава Приштину на штету мира на Балкану

© AP Photo / Darko BandicАмерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ
Амерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик портпарола Министарства иностраних послова Русије Алексеј Зајцев рекао је да Русија са жаљењем и забринутошћу прати информације о америчким испорукама наоружања и војне технике властима у Приштини.

Зајцев је на брифингу МИП-а нагласио да то САД раде отворено, на штету међународних напора који су усмерени на обезбеђење мира и стабилности на Балкану и стога нису компатибилни са милитаризацијом самопроглашене „републике Косово“.

Зајцев каже да се замисао Вашингтона састоји у томе да помогне косовским Албанцима да формирају сопствену „војску“, али да се тиме грубо крше тачке Резолуције 1244 СБ УН која предвиђа управо расформирање свих милитаризованих формација косовских Албанаца, допуштајући присуство искључиво међународног мировног контингента у покрајини.

„Позивамо све који нису равнодушни према ситуацији на Балкану и будућности тог осетљивог региона да не дозволе кораке који су бременити његовом дестабилизацијом, повећањем експлозивног конфликтног потенцијала“, рекао је Зајцев.

Медији су пре неколико дана писали о тајном уговору између Вашингтона и Приштине, према којем је на Косово стигао контигент оклопних возила које су приштинске власти купиле од САД, као и то да је командант приштинских безбедносних снага Рахман Рама потврдио је да је други део контингента оклопних возила из Сједињених Америчких Држава стигао на КиМ у суботу.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала