Немачка економија дотакла дно

CC BY 2.0 / European People's Party / Немачка канцеларка Анегла Меркел и еври
Немачка канцеларка Анегла Меркел и еври - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Немачка економија је дотакла дно с падом бруто домаћег производа у другом кварталу какав није виђен у послератној историји земље.

Ипак, сада почиње успон, оцењује институт ИФО у коментару достављеном Танјугу поводом статистичких података који су јуче објављени.

Према прелиминарним подацима немачког Савезног завода за статистику, БДП највеће европске економије је пао у другом тромесечју за 10,1 одсто на кварталном нивоу, а на годишњем за 11,7 процената, према десезонираним подацима.

„Економија је забележила стрмоглави пад без преседана. Дотакла је дно за време пандемије и сада се враћа расту, мада још увек не на свој пређашњи ниво“, наводи у коментару Тимо Волмершојзер, шеф за прогнозе економског института ИФО са седиштем у Минхену.

На нивоу целе године, каже, очекује се да ће домаћи производ Немачке пасти за око пет процената.

„Постепено укидање ограничења довело је до снажног повећања промета у малопродаји у мају, јер су потрошачи обављали многе куповине које су морали да одложе. Производња и продаја су постепено порасли и у другим секторима економије“, додаје Волмершојзер.

Поред тога, како напомиње, индекс пословне климе, који израчунава ИФО, значајно се побољшао у последње време у многим компанијама.

„Према тим резулататима, требало би да видимо недвосмислен опоравак у другој половини 2020“, наводи он.

Волмершојзер, ипак, скреће пажњу да се ова прогноза заснива на претпоставци даљег ублажавања ограничења а да оно не доведе до поновног распиривања ковида 19, те на политичким одговорима на епидемију, при чему обе те премисе садрже висок степен неизвесности.

На немачком тржишту рада, како примећује, опоравак је до сада био спор: незапосленост је достигла врхунац у јуну, а њен сезонски прилагођен пад у јулу је био слаб.

Према процени института ИФО, број компанија које користе скраћено радно време такође опада веома споро: та цифра је и дале надпросечна у неколико сектора, посебно у хотелијерству и угоститељству и у производњи.

Док индустрија првенствено трпи због слабе ситуације са наруџбинама, продаја у секторима хране и пића је и даље лимитирана мерама ограничења уведеним због вируса корона, констатује се у коментару ИФО института.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала