Њима маске падају кад се укажу плаже и кафићи /видео/

CC0 / Pixabay / Плажа у Тропеи
Плажа у Тропеи - Sputnik Србија
Пратите нас
Продаја заштитиних маски у апотекама у Италији последњих стотинак дана је преполовљена, а средства за дезинфекцију Италијани купују десетоструко мање него на почетку епидемије корона вируса у тој земљи.

Гужве на плажама, препуни барови за аперитив, а Италијани се постепено опраштају од маски које понекад држе у џепу или на бради, наводи италијански лист Ил Соле 24 Оре.

"То је озбиљан податак јер је то један од ретких начина одбране од вируса који нам је на располагању", изјавио је председник фармацеутског удружења Федерфарма, Марко Косоло.

Пре два месеца људи су трчали у апотеке и супермаркете да купе маске, нарочито хируршке, које понекад нису биле доступне, а данас када нема проблема са залихама и са стабилном ценом од 50 центи за хируршке маске чини се да су се Италијани уморили од овог кључног средства за заустављање вируса, пише италијански дневник.

Према подацима компаније „Иквиа“, крива куповине маски у Италији достигла је врхунац у недељи између 6. и 13. априла, отприлике месец дана од почетка блокаде, када су Италијани током једне седмице потрошлили 5,5 милиона евра на маске. Од тада се бележи континуирани пад са најнижом тачком 20. јуна, а затим благи пораст са последњом праћеном седмицом до 20. јула током које је забележена куповина заштитних маски за укупно 2,2 милиона евра.

Врхунац куповине средстава за дезинфекцију у Италији био је 9. марта на почетку рестриктивних мера, док је 20. јула продаја пала на најнижи ниво од увођења блокаде због вируса ковид 19, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала