Нови ирански војни сателит детаљно снимио највећу америчку базу на Блиском истоку /фото, видео/

© Wikipedia / Америчка војскаБаза Ал Удеид у Катару
База Ал Удеид у Катару - Sputnik Србија
Пратите нас
Исламска револуционарна гарда је објавила детаљне снимке ваздухопловне базе „Удеид“ у Катару, где је Централна команда америчке војске. Снимке је забележио нови ирански војни сателит „Нор“. Приказују иранске беспилотне летелице, ваздушне снаге и ракете, а види се и како циљају низ објеката, укључујући амерички носач макете авиона.

Снимци су, како се извештава, напрвљени у току великих ратних игара на југу Ирана, у које је укључено више грана оружаних снага, у шта спадају и јединице елитне Исламске револуционарне гарде.

Ту је неколико детаљних снимака саме ваздушне базе, као и фотографије очигледно рађене у различитим интервалима јер се уочавају промене положаја авиона на пистима. Чини се да је једна од слика инфрацрвени приказ топлотних трагова летелица и околних објеката.

„Удеид“ је највећа америчка војна база на Блиском истоку. У објекту у сваком тренутку има чак 11.000 људи, а база се користила за координисање америчких војних операција широм региона.

Снимци су објављени усред текућих војних вежби „Велики пророк 14“ на југу Ирана, са територијом која граничи са Персијским заливом и Ормуским мореузом. Масовне вежбе почеле су у уторак. Поред активности прикупљања обавештајних података, сателит „Нор“ се наводно користи за надгледање вежби из свемира.

Сателит „Нор“ лансиран је у орбиту у априлу. Амерички начелник за свемирске операције генерал Џеј Рејмонд усудио се да га лансира у то време, називајући сателит „веб-камером за трачеве у свемиру“ и истичући да је мало вероватно да ће он Ирану пружити било какву корисну обавештајну информацију.

Подсетимо, током вежбе са хеликоптера Револуционарне гарде испаљена је ракета на модел америчког носача авиона који су Иранци довукли у Ормуски мореуз. На „амерички носач“ су се искрцали ирански специјалци.

Представница 5. флоте америчке војске Ребека Ребарих је изјавила да је такво понашање Ирана неодговорно и неразумно, иако нема утицаја на пловидбу у мореузу.

Како је рекла, док америчка војска са својим партнерима спроводи одбрамбене вежбе, Иран спроводи офанзивне, желећи да застраши.

„Премда се увек прибојавамо таквих неодговорних и неразумних поступака Ирана у близини врло активних међународних пловних путева, ти маневри нису нанели никакву штету операцијама америчке коалиције у том региону и нису утицали на трговинску пловидбу у Ормуском мореузу“, рекла је она.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала