Дарко Шарић проглашен кривим

© AFP 2023Дарко Шарић
Дарко Шарић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални суд у Београду прогласио је кривим Дарка Шарића јер је са сарадницима у Србији „опрао“ више од 20 милиона евра прљавог новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина. Шарић је осуђен на девет година затвора.

Шарићу је за прање новца изречена казна од седам година, а за подстрекавање других на прање новца четири године затвора, а као јединствену казну суд му је изрекао девет година, преноси Танјуг.

Проглашен је кривим јер је прљав новац криминалне групе од шверца кокаина инвестирао у легалне токове, навео је поред осталог судија Синиша Петровићи, напомињући да је све рађено по претходном договору и са знањем Шарића.

Његови сарадници осуђени су на казне од две до седам година затвора, једна оптужена је ослобођена оптужби, док је против двојице оптужба одбијена.

Небојша Јестровић осуђен је на пет година затвора, некадашњи Шарићев адвокат Радован Штрбац на седам година затвора, док су на по четири године осуђени Предраг Милосављевић, Зоран Ћопић, Маринко Вучетић, Бојан Станојковић и Бобан Стоиљковић.

На по три године затвора осуђени су Аргуш Ердинћ и Марко Дабовић, а по две године су добили Горан Богдановић и Стевица Костић.

Супруга адвоката Штрпца, Дубравка Штрбац ослобођена је оптужби, као и Немања Крстајић, док је против Небојше Спасића и Душана Ковачевића суд одбио оптужбу.

Шарић није присуствовао изрицању пресуде, по сопственој жељи да не буде привођен из Окружног затвора у Београду, где се налази у притвору од марта 2014. године, када се предао српским властима након вишегодишњег бекства.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Пресуда је донета већином гласова трочланог судског већа.

Шарић је у другом поступку због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године, осуђен на 15 година затвора и сада се чека одлука Апелационог суда по жалбама у том случају.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали „опрали“ око 22 милиона евра, зарађених кријумчарењем кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака. Та средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и за куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел „Путник“, „Митросрем“ из Сремске Митровице, „Палић“ из Суботице, бројне некретнине на Златибору. Оптужени се, међутим, бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Шарић се, након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала