Паника због истине: Приштина кажњава сваког ко говори о монструозним злочинима ОВК

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Присталице и подржаваоци ОВК-а
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Закон о вредностима рата ОВК који се налази у скупштинској процедури у Приштини има за циљ да изврши притисак на сведоке пред Специјализованим већем суда у Хагу који се бави злочинима ове терористичке организације, а не да заштити „историју“ Косова, како тврде предлагачи. Усвајањем накарадног прописа успротивила се и Америка.

Адвокат Горан Петронијевић каже за Спутњик да је предлог новог закона показатељ да у Приштини постоји свест о озбиљној опасности да ће изаћи на видело злодела која је починила терористичка ОВК.

Закон ћутања о злочинима ОВК

„Доношење оваквих закона, који су аутистични, није ништа друго него покушај да се оповргне истина, а истина је да је ОВК била и остала терористичка организација, која је тек после склапања споразума са НАТО, преко ноћи постала ослободилачка војска,“ подсећа Петронијевић.

Очигледно је да је у Приштини свима постало јасно, додаје он, да Специјализовани суд не би ни био основан да није било чврстих доказа које је предочио Дик Марти.

​„Сада су видели да то ипак може да буде нешто што ће довести у питање њихову уљуљкану улогу жртве у коју су ушли уз помоћ савезника, како би пребацили кривицу на Србе. Схватили су да на Косову постоје огромни злочини које су могли да почине једино припадници ОВК, и који се не могу подвести ни под какву легитимну борбу. Тако да овим законом покушавају да направе отклон од тога,“ објашњава Петронијевић.

Заштита за Тачија и Весељија

С друге стране, додаје он, покушавају да изврше притисак да нико на КиМ не сме да говори о ОВК у лошем контексту.

„Дакле, притисак на све који знају шта је ОВК чинила, а има их много, јер је ОВК је учинила доста злочина и над Албанцима. Један од праваца закона је и нелегитиман утицај на будуће, или већ постојеће сведоке пред Специјализованим судом, јер фактички, онај ко буде сведочио, самим тим говори против ОВК и биће под ударом овог закона“, објашњава Петронијевић.

Политиколог са Косова Неџмедин Спахиу сматра да је овај закон непотребан и верује да је то само огорчена реакција на позиве Специјалног тужилаштва у Хагу за Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

„Због тога је и направљен тај предлог за закон на који је негативно реаговао и амерички амбасадор Филип Коснет и мислим да је био потпуно у праву. Пошто се они највише плаше тога што ће се обелоданити злочини и на тај начин ће изгубити углед у народу. Прављење овог закона је покушај да се спречи ширење прича о томе шта је све рађено,“ оцењује Спахиу.

Друга страна овог предлога закона , додаје он, је да се спречи да се изнесе у јавност оно што ће се износити у суду у Хагу.

„То је покушај да појединци који ће бити осуђени пред судом у Хагу, очувају свој углед“, верује Спахиу.

Шта закон предвиђа

Амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет  je на свом Твитер налогу навео да овај предлог Закона „криминализује слободу говора“ и застрашује грађане. Прописом се предвиђа и ова вредност „рата ОВК“ – „оружана борба народа Косова на челу са ОВК, која је била у циљу ослобођења Косова“.

​Међу вредностима које се сматрају заштићеним су: „ветерани ОВК, пали за слободу, застава ОВК, текст заклетве војника ОВК, грб ОВК, генерални штаб ОВК, политичка управа ОВК, штабови Оперативних зона ОВК, архива ОВК, меморијални комплекс „Адем Јашари“ у Преказу и остали комплекси“.

Уједно се наводи да је „ОВК“ основана на добровољној бази, а са „јасном мисијом заштите народа Косова и ослобођења земље од окупационих војно-полицијских снага и управе Србије на Косову“. Нацртом овог закона уређује се да је сваки јавни службеник или грађанин Косова дужан да у свако доба и у свим околностима на Косову и у иностранству „поштује и штити вредности борбе“, дефинисане овим законом. Дефинисано је и да ће се „кршење закона кажњавати у складу са законима на снази (по Уставу Косова то би значило да је прекршилац издајник).

Поступак у вези са усвајањем „Закона о заштити вредности рата ОВК“ покренут је још 2018. године од стране тадашњег председника косовске скупштине, Кадрија Весељија. Он је  скупштини потом прослеђен у октобру месецу 2018. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала