Пуповац: Не идемо да славимо „Олују“, већ да изађемо из ратних ровова и чујемо речи жаљења

© Tanjug / Драган КујунџићСа туђим несрећама, предрасудама и мржњама носићу се онако како се треба носити — усправне главе, каже Милорад Пуповац.
Са туђим несрећама, предрасудама и мржњама носићу се онако како се треба носити — усправне главе, каже Милорад Пуповац. - Sputnik Србија
Пратите нас
Није још донета дефинитивна одлука о одласку потпредседника Владе Бориса Милошевића у Книн, на обележеавање "Олује". Што се нас тиче, ускоро ћемо рећи оно што све занима. На путу смо ка томе, али се и даље усаглашавају важни детаљи, изјавио је Милорад Пуповац.

Милорад Пуповац, лидер СДСС, у изјави за Новости додаје да су му сасвим јасне реакције јавности.

„За све Србе, а посебно оне који су у Хрватској или из Хрватске, "Олуја" је тешка и болна тема. То је историјски губитак, који је за разлику од неких других тешких страдања, у овом случају, када је по среди српска полулација - ненадокнадив. Ми смо након 25 година од рата, свесни свега овога, можда више него било ко други, јер носимо све терете хрватско-српских сукобљавања у 20. веку и сва су се преломила преко наших леђа. И упркос свим искушењима, одлучили смо да на најтежем месту покушамо да видимо може ли се изаћи из ровова, који су у ратовима ископани, а и даље стоје откопани. И да притом учинимо све да тај гест буде такав да нанесе што је могуће мање присећања на патње, а да буде глас који ће признати патње са оне стране, са које до сада није долазило.

Према речима Пуповца, "свесни свих ризика, разговарамо о томе и стварамо претпоставке за то, а највећи терет у овој причи је на Борису Милошевићу, који је потпредседник владе и који је и сам, са својом породицом искусио све страхоте ратног страдања Срба".

„Из тог разлога желимо рећи, да Борис не иде да слави, него иде да жртвује себе за то да и српске жртве буду признате, да и српске патње буду признате и да чујемо речи жаљења. Да места која су сви заборавили, попут Грубора, посете највиши хрватски представници, као што се најављује да ће доћи потпредседник Владе Томислав Медвед и председник државе Зоран Милановић и као што је премијер Андреј Пленковић спреман да оде у Вариводе“, каже Пуповац.

На питање шта је гаранција да ће Хрвати коначно признати српске жртве, Пуповац каже:

„Разговори које смо водили и које водимо са представницима власти представљају основу за то. То је први пут да се такви разговори воде, отворени и директни. Нису нимало лаки, ни за нас, ни за наше саговорнике. Да ли постоје ризици? Постоје. Да ли треба ризиковати? Ако има шансе – треба“, закључује он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала