Русија поново један од главних лидера у производњи нафте

CC0 / / Нафта
Нафта - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је у мају вратила своју пређашњу позицију – друго место по производњи нафте у свету.

До јула 2018. године Русија је била лидер по производњи нафте, али је у августу своје место уступила Америци, која је од тада на првом месту. Русија је била на другом месту, а Саудијска Арабија на трећем. У априлу 2020. године је Русија пала на треће место.

Америка остаје лидер са производњом од 10,001 милиона барела на дан, потврђују подаци Министарства Русије, информативне службе Министарства енергетике Америке и извештај ОПЕК.

Према подацима Министарства енергетике Русије у мају је производња била 39,74 милиона тона нафте, што је 9,4 милиона барела дневно. Према јулским информацијама ОПЕК-а производња нафте у Саудијској Арабији је у мају пала за 27 процената у односу на април.

Америка је у мају 2020. године смањила производњу за 16,6 процената у односу на април. У априлу је била 11,99 милиона барела на дан, а у мају 2019. године – 12,163 милиона барела дневно. 

За последњих десет година производња нафте у Америци је повећана захваљујући технологији, па су резерве нафте из шкриљаца постале доступније.

Податак који иде у прилог Америци датира још од децембра 2015. године, када је и скинута четрдесетогодишња забрана на извоз нафте.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала