У варљивом лету `20 и творац „Писоара“ био би — на улици

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шта нам својом новом уметничком инсталацијом „Идемо на море: Варљиво лето ’20“, постављеном у галерији Озон, поручује њен аутор, зашто верује да би данас и творац „Писоара“ Марсел Дишан био улични уметник — за „Орбиту културе“ открива аутор инсталације Андреј Јосифовски.

Да ли ће филм „Жетва“ америчког редитеља Пола Кампфа учинити  да свет коначно сазна потресну причу о трговини органима и страдању Срба у злогласној жутој кући? Хоће ли привући пажњу бар колико и роман „Српско срце Јоханово“ по којем ће бити сниман — питамо аутора овог романа Веселина Џелетовића.

О капиталном пројекту — изради Критичког издања сабраних дела Ива Андрића, који је четири деценије после пишчеве смрти почео да се реализује, о томе шта је стало у првих 15 томова и како се чита „Травничка хроника“ или „Проклета авлија“ за потребе оваквог издања — разговарамо са чланом уређивачког одбора и уредником издања проф. др Зорицом Несторовић и са једним од приређивача доцентом др Миланом Алексићем.

Чиме је прича документарног филма Маје Новаковић „А сад се спушта вече“ привукла публику широм света, о чему сведочи досадашњих 11 међународних награда и улазак у такмичење за најпрестижнију — Оскар? Како су кадрови без речи, снимани у месту редитељкиног детињства, између Братунца и Сребренице, са две баке у главним улогама, постали универзалне и разумљиве слике стања душе и емоција — за „Орбиту“ објашњава Маја Новаковић.

Наш гост је и преводилац Бранко Анђић, који, говорећи о новој књизи Марија Варгаса Љосе „Бурна времена“ открива да ли у Љосином последњем делу снажнији утисак на читаоца оставља  његово магијско приповедање или пак бескомпромисна уметничка анализа стварности латиноамеричког света, спутаног играма великих сила; да ли је реч о јединственом поступку за који је, каже преводилац, перуански нобеловац „поново добро наоштрио зубе“ .

О скривеној тајни џеза да је љубави онај најважнији предуслов да би се освојила светска награда и титула најбољег џез пијанисте — разговарамо са Василом Хаџимановим.

Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала