Принчеви руских бизнис империја: Како милијардери васпитавају своју децу

CC0 / Pexels / Дете
Дете - Sputnik Србија
Пратите нас
Богатство руских олигарха је толико велико да би њихово удруживање било довољно за живот неколико генерација. Неки милијардери припремају своје потомство за управљање имовином, други сматрају да лако стечен новац уништава живот наследницима и присталице су самосталности.

Часопис „Компанија“ пише о принципима васпитавања деце у пет породица руских бизнисмена, који се налазе на листи Форбс.

Владимир Потањин („Норилски никл“, богатство – 19,7 милијарди долара)

Владимир Потањин има седморо деце. Он и његова жена сматрају да децу не треба склањати од свих искушења и правити им „комфоран живот“. По његовим речима, не треба их ослобађати потешкоћа, напротив, потребно је „постепено их на њих навикавати“.

„Друга је ствар то да су родитељи дужни да прате ниво опасности коме се деца излажу у свом истраживању света. Не треба децу сасвим одвојити од потешкоћа у животу. Треба им дати савете како се борити, како се понашати у тешким ситуацијама, како прихватити одређене догађаје“, каже Потањин у интервјуу за Форбс. 

У породици милијардера се активно боре против „геџетоманије“.

Старијој деци не дозвољава коришћење електронских уређаја више од 30 минута на дан, док се млађој деци забрањује њихова употреба. На овај начин се деца уче да развијају свој ум и да не зависе од вештачке интелигенције, објаснио је Потањин.

Милијардер се увек труди да има времена за своју породицу и децу, чак и у најоптерећенијим данима. Како каже, супруга га је научила правилу да ако није на службеном путу он мора бар да уђе у дечију собу, да са њима проведе неко време, макар док гледају цртане филмове. Како је навео, он своју децу види само у Русији, али не искључује могућност да се образују у иностранству, али да се врате у домовину.

„Ја ћу подржати децу да се образују тамо где су најразвијеније области, али да примењују знање у својој земљи. Све ћу учинити како би они остали са мном у Русији, чак и само због тога што и ја не желим нигде другде да живим“, појаснио је Потањин.

Ћерка бизнисмена, Анастасија, недавно је отворила галерију уметности „Артис“. Њена браћа живе у Америци. Иван је завршио МГИМО и сада ради као аналитичар у Њујоршкој финансијској компанији „ЛР Глобал“. Василиј је у Њујорку завршио „Friends Academy“, а сада је у школи бизниса Тепера на универзитету Карнеги – Мелон.

Што се тиче наследства, бизнисмен подржава став, да деца морају да буду материјално обезбеђена, али им притом не треба дати да располажу милијардама.

У фебруару 2013. године Потањин се прикључио иницијативи Била Гејтса  и Ворена Бафета „The Giving Pledge“ и обећао да ће половину свог богатства дати у добротворне сврхе.

„Ако желиш да свом сину учиниш нешто добро дај му милион, а ако желиш нешто лоше онда милијарду“ – воли често да понови Потањин.

У теорији удео сваког детета у наследству бизнисмена је 2,8 милијарди долара.

CC0 / Pexels / Долари
Принчеви руских бизнис империја: Како милијардери васпитавају своју децу - Sputnik Србија
Долари

Владимир Лисин (НЛМК, богатство – 18,1 милијарда долара)

Председник Одбора директора Новолипецког металуршког комбината (НЛМК), Владимир Лисин, воли да спомене да га је управо брига о деци мотивисала да се бави овим бизнисом како би породици обезбедио добар живот. Како објашњава, он се труди да научи децу да стреме ка бољем и да није важно чиме се баве, свеједно је да ли „односе смеће, играју фудбал или лече људе“.

Лисин признаје, да његово троје деце „имају велике могућности избора“, које он није имао као млад. Старији син Дмитриј је милијардер и одавно је започео свој бизнис. Његово прво радно место у бизнису оца је било директор компаније „Румелко“. За четири године, од 2006. до 2010., његов син је прошао пут од консултанта одељења за управљање имовином до директора стратешког планирања. Дмитриј се на позицији директора у холдинг компанији „Румедија“ бавио медија бизнисом, а затим је постао члан Одбора директора у већини транспортних акција Лисина. Син не крије уверење да је отац спреман да му преда све акције „већ сутра“. У бизнис оца је укључен и други син – Јуриј, који има четири одсто офшора „Флечер“. Ћерка Анастасија студира на МГУ.

Владимир Лисин не воли уплитање новинара у лични живот. Тај став су преузела и његова деца. Свако дете Лисина има 7,6 милијарди долара наследства.

Алексеј Мордашов („Северстаљ“, богатство – 16,8 милијарди долара)

Алексеј Мордашов је у сред пандемије добио ћерку и сада је отац седморо деце. Бизнисмен отворено говори: спреман је да помогне наследницима, али нема намеру да инсистира на свом погледу на живот.

„Они сами морају да граде своју будућност. Желим да им помогнем, али не знам да ли ће желети да се баве овим бизнисом.

Они морају сами да изаберу своју судбину и да живе интересантан живот, додаје.

Наравно, веома је важно то да саставни део њиховог живота буде – управљање бизнисом“, - каже милијардер. Тешко му је да пронађе време за разговоре са децом, али се труди да то исправи.

„Недавно сам чуо фразу: „Нико се на крају свог живота није пожалио да је мало времена провео у канцеларији“. У последње време више времена проводим са женом и децом, више него пре десет или пет година. Они расту, и када они одрасту, биће касно“, - каже бизнисмен.

На списку најбогатијих наследника у 2020. години седморо деце Мордашова заузимају 16. место. Свако дете има богатство од 2,6 милијарди долара.

Михаил Фридман („LetterOne“, богатство – 13 милијарди долара)

Михаил Фридман има петоро деце. Он је са својим наследницима изградио „партнерско-пословне“ односе. Његов једини син, олигарх Александр Ожељскиј, рођен 2000. године, није размажен и труди се да иде својим путем. Заједно са пријатељима основао је компанију “AFF Hookah“, која испоручује коктеле ресторанима „Sixty“, „Misha Fisher“, “Salon“, „Веранда у дачи“.

„Ја се никада не саветујем са оцем на тему тога чиме би требало да се бавим. И из принципа никада нећу од њега тражити новац – у старту имам више могућности које ми пружа образовање и везе. Обратити се оцу за помоћ било би понижавајуће“, - каже Александар.

Он каже да их отац није размазио и васпитавао их је веома скромно.

По његовим речима, Фридман му је усадио „осећај глади“, који га је мотивисао да уради нешто сам. Једино на чему отац никада није штедео је – образовање деце.

Старија ћерка Лора, која је 1993. годиште, студира на универзитету Јејл, где је плесала у плесној групи „Yaledancers“, а сада игра у израелском националном балету. Екатерина је 1996. годиште, завршила је Јејл, после чега је остала у Њујорку. Сада је менаџер „The Commission for Art recovery“, компаније која враћа Јеврејима уметничка дела која су украли нацисти

Ника је 2006. годиште и иде у школу у Москви. Пре годину дана Фридман је добио још једну ћерку, чије име се не наводи. Што се тиче Александра, он је завршио британску школу и вратио се из Лондона у Москву. Због вируса корона је одложио одлазак у бизнис школу „Штерна“ (САД) и сасвим се посветио бизнису. Бави се набавкама жвака „Love Is“ и средстава против пијанства „Morning Care“ за продавнице ланаца „X5 Retail Group“ и „Магнит“.

Теоретски свако Фридманово дете наслеђује 2,8 милијарди долара. Међутим, у 2016. години Михаил Фридман је изјавио да деца неће добити његове милијарде. Додао је и да неће позивати своје наследнике да раде у компанији „Алфа-Груп“.

„Не волим да дајем изјаве, али могу да кажем да сам решио – да ће мој новац отићи у добротворне сврхе.

Најгоре што бих могао да урадим за своју децу, то је да им предам велику суму новца“, подвукао је бизнисмен.

Роман Авдејев („Росиум“, богатсво – 0,75 милијарди долара)

Роман Авдејев, без обзира што има велику суму новца, није ушао на списак најбогатијих људи Форбс (750 милиона долара). Међутим, као бизнисмен са великим бројем деце, далеко је испред свих. Он и његова жена васпитавају 23 деце, од којих је 17 деце усвојено. Васпитању и усвајању породичних вредности он посвећује велику пажњу.

„Ја никада немам тај однос „ја сам одрастао и велики, зато сам у праву“. Формула је једноставна: моја деца треба да знају, шта је добро, а шта лоше. Али ништа не намећем: када порасту, сами ће направити свој избор“, каже бизнисмен.

Према његовим речима, сва деца знају за реч „не“.

Тако на пример, у нашој породици имамо само један ајпед – код главе породице. „Када деца траже да се поиграју, ја дајем, али када мени није потребан. Ако ми је потребан – не дајем им. Све је јасно.“

По мишљењу Авдејева, потребно је да у деци пробудимо бригу и уважавање у односу и према одећи. Супружници не журе да им купују нову:

„Једном када су стигли на викендицу, схватили су да је један син заборавио своје ствари да понесе из Москве. И свако вече је сам морао да пере своју одећу. Децу не треба склањати од непријатних ствари, не треба их чувати у стакленом звону и претерано штитити“.

Џепарац деца имају када крену у школу и тај новац троше на храну. Они могу свој новац да троше како желе, али постоји један услов: прво морају да лепо ручају, па тек онда да троше новац на грицкалице.

Што се тиче наследства Авдејев подвлачи: нема намеру да преда ни бизнис, ни новац. Према његовим речима, традиција предаје посла наследнику од самог старта нема никаквог смисла.

„Ако другачије размишљате, онда ће се десити, да ћете одрасло дете ви хранити и забављати. Савремено друштво може то да дозволи. Зато није потребно да предате свој посао. Довољно је да некоме дате задатак да га храни и забавља. Очигледно је, да такву будућност не желимо својој деци“, - закључио је Авдејев.

У теорији, тренутно свако од 23 деце Романа Авдејева ће наследити 32,6 милиона долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала