Срби сад могу да “бирају” где ће на море

© AFP 2023 / Andreas SolaroЖена шета плажом у близини Рима
Жена шета плажом у близини Рима - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска је отворила границе за држављане Србије са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата и тако омогућила онима који желе да летују да се домогну Црног Мора. Како Спутњик сазнаје, Бугарска размишља да ових дана отвори границу за улазак наших грађана без теста на коронавирус.

И поред затворених граница, Срби ипак могу да бирају где ће на одмор уз море. Без тестирања и карантина могуће је ући у Босну и Херцеговину и доћи до Неума, али и у Албанију.

Редовна авионска линија за Тирану пуна је путника, а до албанског Јадрана брзо се стиже и преко јужне покрајине Косово и Метохија, ауто путем до Драча. Иако је све више оних који се одлучују да летују у Албанији, још је више оних који не размишљају о тој дестинацији, јер је у ту земљу могуће отићи само индивидуално.

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKU Плажа у Драчу пре мера уведених због коронавируса.
Срби сад могу да “бирају” где ће на море - Sputnik Србија
Плажа у Драчу пре мера уведених због коронавируса.

Бугарска би требало да укине ПЦР тест за српске туристе

Исти је случај и са Бугарском која је отворила границе уз ПЦР тест не старији од 72 сата, али је за агенције исувише компликовано да организују путовања, с обзиром да се на резултат теста чека дуже. Бугарска је схватила да је шанса за одмор многима, пошто ће се Грчка тешко отворити, зато је могуће очекивати додатно попуштање званичне Софије, каже за Спутњик Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије.

„Према мојим сазнањима, они врло озбиљно размишљају да почетком августа укину и Пи Си Ар тест, епидемиолошка ситуација у Србији и Бугарској је слична, па је то сада очигледно ствар политичке одлуке. Њима је ово добра шанса да се наметну као дестинација у тренутку када велики број наших туриста жели да путује, посебно кад су неприступачне цене које се појављују широм Србије. Ово би могла да буде шанса за Бугарску да је људи виде, јер такође постоје предрасуде сличне као и за Албанију“, каже Сеничић.
© Flickr / Artur MalinowskiБугарска размишља да ових дана отвори границу за улазак наших грађана без теста на коронавирус.
Срби сад могу да “бирају” где ће на море - Sputnik Србија
Бугарска размишља да ових дана отвори границу за улазак наших грађана без теста на коронавирус.

Турскаи Египат уз максималне мере

За оне који на одмор желе авионом отворене су две дестинације, Египат и Турска. Чартери од почетка јула сваког другог дана лете у анталијску, а од недавно и егејску регију.

Путнике у Турској дочекује један од директора агенције Биг Блу, Душан Анастасов, који за Спутњик каже да се Срби у овој земљи осећају безбедно, јер држава строго контролише ситуацију везану за кризу са коронавирусом.

Путници већ у авиону попуњавају формулар о томе где су боравили у последњих 14 дана и да ли имају било какву тегобу, а пре пасошке контроле морају да прођу и поред термо камера. При уласку у сваки хотел, али и у ресторан, гостима се мери температура.

© Pixabay"Гости су јако задовољни, хвале организацију, не можете да видите ниједног запосленог у хотелима у Турској да константно не носи маску“, каже Душан Анастасов
Срби сад могу да “бирају” где ће на море - Sputnik Србија
"Гости су јако задовољни, хвале организацију, не можете да видите ниједног запосленог у хотелима у Турској да константно не носи маску“, каже Душан Анастасов
„У аутобусима туристи се возе са маскама, добијају дезифицијенсе, маске и рукавице, а сваки аутобус има и точилице са средством за дезинфекцију. Када стигну у хотел, домаћини им прво дезинфикују кофере. У затвореним просторима маска је обавезна. На плажи је све распоређено на довољној удаљености. Гости су јако задовољни, хвале организацију, а не можете да видите ниједног запосленог у хотелима да константно не носи маску“, каже Анастасов.

Ова дестинација је најпознатија по такозваном ол инклузив концепту, а посебно по богатом шведском столу. Ипак, оне који оду у Турску у веме епидемије у ресторанима очекује највећа промена.

“Ви пролазите, а они вас служе, показујете шта желите, они стављају храну у тањире и додају. Дакле, не може свако да додирује рукама шведски сто, не сме да има додир са кашикама и вуљушкама, каже Анастасов и додаје да су хотели отворени тек када су добили сертификат здравственог система Турске да су безбедни за прихват гостију.

Он још каже да су једнако задовољни и путници који су на одмору у Египту, који је примено готово идентичне мере заштите. Хотели раде са 60, односно 50 одсто капацитета, па је ниво услуге и анимација гостију томе прилагођена.

CC0 / Pexels / Највећа промена у летовалиштима у Турској односи се на шведски сто, гости бирају храну, али је искључиво конобари сипају на тањире.
Срби сад могу да “бирају” где ће на море - Sputnik Србија
Највећа промена у летовалиштима у Турској односи се на шведски сто, гости бирају храну, али је искључиво конобари сипају на тањире.

Карантин у хотелу

Аранжмани за ове две дестинације ове године су нешто скупљи. Александар Сеничић објашњава да није реч о жељи наших агенција да зараде више и преброде кризу изазвану короном,

„Цене су више јер су хотели морали да уложе далеко више новца да би припремили сезону. У крајњем случају, због смањеног обима капацитета они морају за нијансу да поскупе услуге. Сада имају и потребу за већим бројем радника, па чак и зато што шведски сто не функционише као раније“.

Сеничић скреће пажњу на још једну важну меру коју су предузели Турска и Египат, 40, односно 50 одсто капацитета хотела је празно за случај да неко од путника буде позитиван на корону. Тај део хотела постаје карантин у коме пацијент борави на рачун хотела.

© AFP 2023 / Getty Images / Cliff HawkinsУ Турској и Египту нема оваквих сцена, маска је обавезна само у затвореном простору.
Срби сад могу да “бирају” где ће на море - Sputnik Србија
У Турској и Египту нема оваквих сцена, маска је обавезна само у затвореном простору.
Од почетка закаснеле сезоне у Турској и Египту није забележен ни један случај заразе код туриста из Србије.

Оба наша саговорника подсећају све који желе да путују туристички да српска осигуравајућа друштва имају такозвано ковид осигурање. Не кошта много, а омогућава да се путује с мање бриге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала