Захарова: Поновно отварање истраге о паду авиона Качинског – бесконачна фантазија

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је закључке нове истраге по питању пада авиона бившег пољског председника Леха Качинског оценивши да је све то постало „бесконачна фантазија по узору на књижевна дела америчког писца Вилијама Фокнера“.
„Ево баш сам прочитала наводе о томе да је пољска комисија у поновној истрази о паду авиона бившег председника Пољске Леха Качинског закључила да је узрок катастрофе био тротил, који је наводно подметнут у летелицу током ремонта у Русији. Морам да подсетим да истрагу спроводи комисија коју предводи бивши министар одбране Пољске Антони Мачеревич“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Према њеним речима, ова поновна истрага представља ни мање ни више „Јокнапатафу“ (имагинарни округ у САД који је у својим делима створио амерички писац и нобеловац Вилијам Фокнер) савремене Пољске. Имагинаријум се прелио у реалност, ради се о бесконачној фантазији“, оценила је.

Захарова је посаветовала члановима пољске комисије да поново послушају комуникацију пилота пољског председничког авиона, како би сами себи појаснили неке ствари.

Пад авиона Ту-154

Авион Ту-154  пољског председника Леха Качинског пао је 2010. године приликом слетања на аеродром „Смоленск северни". Погинуло је 96 људи Руски стручњаци су дошли до закључка да је, с обзиром на метеоролошке услове, капетан посаде требало да слети на резервни аеродром, али то није учинио. Авион се спуштао у условима лоше видљивости, што је довело до трагедије.

Пољска тражи од Русије да преда олупину авиона Ту-154. Амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев је изјавио да остаци летелице остају у Русији, јер пољска страна још није завршила истрагу.

Руске власти су у више наврата саопштиле да нису ни на који начин умешане у пад авиона, док је председник Владимир Путин све те оптужбе оценио као бесмислене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала