Лончар: Већина људи ће морати да се вакцинише

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаВакцинација добровољаца вакцином против вируса корона (ковид 19)
Вакцинација добровољаца вакцином против вируса корона (ковид 19) - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар здравља Златибор Лончар је рекао на данашњем обраћању јавности да не сме да буде никаквог опуштања и да ћемо морати да научимо да живимо са маскама, као и да редовно перемо руке.

„Вирус неће нестати преко ноћи, докле год се већина не вакцинише неће бити лакше. Немојте да мислите све пролази зато што се и бројке смањују, не смемо да се опуштамо и скидамо маске“, рекао је министар.

Лончар каже да наш здравствени систем функционише тако да је више од 60 одсто у ковид систему.

„Циљ је да систем вратимо у нормалу, а то може тек када на дневном нивоу будемо имали само неколико пацијената. Ми немамо времена да чекамо да се испразни болница. Ми део који се ослобађа, морамо да враћамо за ковид негативне пацијенте. А то значи неколико дана дезинфекције, радници да се одморе, да ураде анализу. Ми смо сада принуђени да радимо са делом по делом болница. Нема опуштања. Наш циљ је да се дође на једноцифрене бројеве позитивних. До овог смањења смо дошли јер смо почели да поштујемо мере. Ако се вратимо на старе навике, опет ћемо се враћати на старе капацитете“, истакао је Лончар.

"Када видите да вам се за пар недеља повећа број пацијената као што се некада повећавао за неколико месеци, на нивоу целог света, јасно је да је ситуација под контролом тамо где се људи придржавају мера. То су Немачка, Словенија, Аустрија. Што ми не би били као они? Нема опуштања, чекања да све ово престане. Вирус је ту и биће док се не нађе вакцина и велики број људи вакцинише. Морамо да живимо с маскама, дистанцом и перемо редовно руке. Велика већина људи ће морати да се вакцинише", наводи Лончар додајући да нема другог решења.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала