Мистерија црног праха у Смедереву разрешена: Држава реаговала, могуће и кривичне пријаве

© Фото : Спутњику уступио Никола КрстићЦрни прах падао је на Смедерево у среду, током целе ноћи.
Црни прах падао је на Смедерево у среду, током целе ноћи.  - Sputnik Србија
Пратите нас
Железара у Смедереву је важна, храни хиљаде људи, али свако мора да поштује прописе државе Србије, уз већ довољно висок степен толеранције коју наши грађани имају у таквим срединама, али та толеранција има границе. Истражујемо шта се десило, можемо да поднесемо прекршајне пријаве, пријаве за привредни преступ, али и кривичне пријаве.

Ово за Спутњик каже министар за заштиту животне средине Горан Триван који потврђује наше наводе о којима у самој железари ћуте, да је прошле недеље Смедерево прекрила специфична руда - сидерит.

© Спутњику уступио Никола КрстићЦрни прах падао је на Смедерево у среду, током целе ноћи.
Мистерија црног праха у Смедереву разрешена: Држава реаговала, могуће и кривичне пријаве - Sputnik Србија
Црни прах падао је на Смедерево у среду, током целе ноћи.

Мистерија црног праха

Он објашњава да су својства ове руде таква да се приликом њеног померања ствара прашина коју је ветар резнео по Смедереву и околини. Захвалан је грађанима који су се обратили на праву адресу, републички инспектор је одмах реаговао, јер реч је о непосредној опасности по здравље људи.

"Истовремено је донето решење којим је инспектор привремено забранио одлагање руде на пирамиди тог рудног двора. Дакле, то је учињено истог тренутка, забрањено је даље одлагање руде до испуњавања услова које морају да обезбеде да би се расејавање зауставило", каже Триван.

На питање да ли је овај инцидент могао да остави последице по здравље људи, министар Триван каже да ће одговор дати медицински стручњаци, али и да је мера коју је изрекао инспектор прва реакција, да ће се министарство екологије тек бавити овим случајем.

© Фото : Спутњику уступио Никола РистићЦрвени прах који се шири из железаре за грађане Смедерева одавно није изненађење, али црни их је дигао на узбуну.
Мистерија црног праха у Смедереву разрешена: Држава реаговала, могуће и кривичне пријаве - Sputnik Србија
Црвени прах који се шири из железаре за грађане Смедерева одавно није изненађење, али црни их је дигао на узбуну.

Могућа кривична пријава

"Железара је дужна да без одлагања предузме све техничке мере како би се концентрација тих загађених материја у ваздуху смањила на законом предвиђен ниво. Добили су задатак да примене читав низ техничких мера, које су њима већ познате, а ми ћемо их сада помно пратити", каже министар Триван.

На питање да ли ће железара трпети последице због инцидета, каже да је то могуће и да држава од тога не бежи, јер свако мора да поштује прописе. Грађани у оваквим срединама имају висок степен толеранције, али она има границе, каже.

"У оваквим случајевима мере које наложимо не испоштују се увек, па већ у следећем обиласку инспектори примењују значајно строже, укључујући и позив Тужилаштву. Оно и само може да реагује, ако сматра да је угрожена животна средина, здравље или животи грађана. И у овом случају можемо да поднесемо прекршајну пријаве, пријаву за привредни преступ, али, бога ми, и кривичну пријаву".

© Фото : Спутњику уступио Никола РистићЦрни прах још увек је у баштама и двориштима житеља Смедерева.
Мистерија црног праха у Смедереву разрешена: Држава реаговала, могуће и кривичне пријаве - Sputnik Србија
Црни прах још увек је у баштама и двориштима житеља Смедерева.

Желазара одговорна, али спора

Триван додаје да генерално, сарадња са железаром у Смедереву јесте добра, да је због специфичности посла инспектори често обилазе, али да је министарство ту и да би помогло привредницима да достигну потребне стандарде.

"Они имају и посебну групу људи који се баве животном средином, а перод у коме се налазимо је нека врста транзиције која ће трајати још неко време док они с једне стране не учине све што могу да би у кризи због коронавируса функционисали профитабилно, а са друге, примена мера жаштите животне средине тражи пуно новца, а највише времена", каже Триван.

© AFP 2023Железара Смедерево
Мистерија црног праха у Смедереву разрешена: Држава реаговала, могуће и кривичне пријаве - Sputnik Србија
Железара Смедерево
Коришћење руде само током дана

Он додаје да су се Кинези када су ушли у железару обавезали да ће спроводити читав низ мера и да их спроводе, али очигледно недовољно брзо, јер технолошки процес то не дозвољава.

Црни прах из железаре падао је на Смедерево и околину у среду током целе ноћи, прекрио куће, дворишта и усеве. Снимак ове необичне појаве објавило је удружење грађана "Покрет Тврђава" које очекује реакцију тужилаштва, јер сматра да је реч о бруталном угрожавању живота људи.

После инцидента железари је за почетак строго забрањено коришћење ове руде, увезене из Турске, током ноћи, јер се у баратњу њоме помно морају пратити метеоролошки услови.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала