Mитрополит волоколамски Иларион: Ко je против Цркве — oн је против народа и народ ће га одбацити

© Sputnik / Александар МилачићМитрополит Иларион: Наши народи повезани су вишевековним везама који сежу још из времена Светог Саве и из времена многих наших владара који су штитили српски народ. Није случајно што у центру Београда стоји споменик последњем руском цару. Код нас у Русији досад нема споменика.
Митрополит Иларион: Наши народи повезани су вишевековним везама који сежу још из времена Светог Саве и из времена многих наших владара који су штитили српски народ. Није случајно што у центру Београда стоји споменик последњем руском цару. Код нас у Русији досад нема споменика.  - Sputnik Србија
Пратите нас
„Сви који раде против Цркве, директно иду против свог народа“, рекао је председник Одељења Руске православне цркве за спољне везе митрополит волоколамски Иларион предводећи тридесету „интернет литију“.

Митрополит Иларион који, световним језиком речено, обавља функцију „министра спољних послова“ РПЦ, поздравио је православне вернике Црне Горе који се како на улици, тако и на интернет простору боре за Цркву и исповедају православље, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

„То што се данас дешава у Црној Гори доживљавамо као напад власти на вековну и традиционалну Цркву у Црној Гори“, рекао је он, нагласивши да у име руског патријарха Кирила позива државне власти да се окану таквих послова.

Митрополит Иларион сматра да догађаји у Црној Гори превазилазе оквире локалног питања.

„У Црној Гори се не напада Српска црква, него целокупно православље“, рекао је владика и додао да је да верници у Русији, али и врх Цркве и те како прате са пажњом дешавања у Црној Гори. Узрок овом проблему владика Иларион види у мешању државних власти и партија у простор светог.

Митрополит Амфилохије после литургије на светог Илију на Кучком Кому - Sputnik Србија
Не дамо светиње да их претворе у храмове лажних богова: Порука митрополита са Комова

„Црквена питања морају да решавају само људи Цркве, а никако политичари“, нагласио је митрополит Иларион и подвукао да политичари на крају никада нису имали корист од таквих подухвата.

„Данас видимо политичаре који кажу — ја ћу да створим своју Цркву. Цркву ствара Христос, а не било која политичка партија или личности“, рекао је митрополит Иларион, поткрепивши свој став Јеванђељем по Матеју, у ком Господ сам каже да ће сазидати Цркву и „врата пакла је неће надвладати“ (Мт. 16, 18).

Митрополит волоколамски је рекао да би власт требало да прво реши сва друга горућа питања у Црној Гори. „Уколико нека од политичких партија поставља за циљ стварање Цркве, то би значило да више нема никаква социјална и друштвена област којом треба да се позабави“, рекао је Иларион Алфејев.

Први човек за спољне црквене везе Руске цркве рекао је да су власти Црне Горе покушале да га лично убеде у ваљаност спорног Закона.

„Од црногорског амбасадора у Москви добио сам руски превод Закона о слободи вероисповести и био сам увераван да у њему нема никакве дискриминације“, посведочио је митрополит Иларион.

„Ја сам тада рекао амбасадору да је веома опасан пут којим иду црногорске власти. Уколико желите подршку народа, не идите против Цркве“, нагласио је владика Иларион и додао да то доказује и пример украјинског председника Порошенка који је ушао у сличну авантуру и на првим следећим изборима био потучен до ногу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала