Амерички град поприште крвавих обрачуна: Највећи број убистава у последњих 30 година /видео/

© AFP 2023 / Laura BuckmanПолиција
Полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички град Портланд поприште је све више крвавих обрачуна. Број пуцњава удвостручен је у односу на прошлу годину, док је забележен највећи број убистава у последњих 30 година.

Само у јулу у Портланду догодило се 15 убистава, што је две трећине од укупног броја убистава од почетка године, којих је било 24, преноси РТ.

У јулу је било укупно 63 пуцњаве, дупло више него у истом месецу прошле године, када их је забележено 28.

Шеф полиције Чак Лоуел изразио је бојазан да је овакав скок ватрених обрачуна последица смањења полицијских ресурса, па сада полицајци који патролирају градом, морају да помажу инспекторима код истрага.

Пораст криминала коинцидирао је са смањењем буџета за полицију у том граду, који је срезан за 15 милиона долара. Због смањења трошкова, укинуте су јединице које су патролирале школама и јавним превозом, а смањене су и оне које су истраживале оружано насиље, што је, према речима шефа полиције, посебно погодовало експлозији ватрених обрачуна.

У Портланду се и већ два месеца одржавају антирасистичке демонстрације. Посебно су постале насилне када су федералне снаге распоређене да чувају федерални суд. Према договору државе Орегон и савезне власти, федералне јединице треба да се повуку и да их замени полиција те државе, што ће додатно створити притисак на портландску полицију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала