До јесени српски тест на корона вирус

© REUTERS / Pascal RossignolФранцуски лекар, у заштитном оделу и са маском на лицу, држи епрувету
Француски лекар, у заштитном оделу и са маском на лицу, држи епрувету - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Око 250 истраживача ради на истраживањима о корона вирусу и анализама које су неопходне за тестирање грађана. Постоји и наменска стручна радна група коју чине научници из целе Србије, а њихов циљ је интензивно праћење резултата истраживања у земљи и свету.

Између осталог, ови тимови указују на важност производње домаћих серолошких и Елиса тестова који су код нас у употреби од 1. јуна, тако да грађани могу да на лични захтев ураде брзи тест којим се за неколико сати утврђује присуство антитела на корона вирус.

Грађани, такође, на овај начин могу да сазнају да ли су били заражени вирусом и да ли су створили антитела, преноси РТС.

„Институт је развио домаћи тест за детекцију антитела, Елиса тест који детектује антитела на присуство вируса. Наш тест је базиран на увозном анитигену и осталим компонентама теста које се производе на нашем Институту. Конкурисали смо за још један пројекат који би омогућио да се практично развије потпуно домаћи тест, што би значило да се и антиген развија у Србији односно на Хемијском институту“, каже Марија Гњатовић из ИНЕП-а.

Тестови који су нам тренутно доступни раде се на бази увозних протеина. Понекад се у производњи тестова наилази на проблем са увозом материјала јер многи европски произвођачи раде само за домаће тржиште.

Зато је недавно почела сарадња ИНЕП-а са Хемијским факултетом, који производи материјал на бази домаћих протеина па се до јесени очекује наш тест који би могао да замени садашњи.

„То значи да ћемо имати потпуно домаће тестове који ће све компоненте бити произведене у нашој земљи. Три професора са својим истраживачким групама раде на томе. На департману за Биохемију од можда 45 истраживача и наставника, око 35 наставника ангажовано на пројекту“, напомиње Тања Ћировић са Хемијског факултета.

Производња домаћих тестова можда неће бити јефтинија од увозних, али ћемо бити сигурнији, што значи да нећемо размишљати о томе да ли тестова има довољно.

Домаћи или не, они доприносе утврђивању степена отпорности становништва на корона вирус, а биће значајни и за развој вакцина.

На Институту кажу да је корона вирус још прилично непознат јер није јасно да ли се ствара трајни или краткотрајни имунитет. Већа количина антитела не значи и већу отпорност на неки вирус, али се људи који их имају могу користити као донори за потенцијалну плазма терапију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала