Не можемо на море, хоће да нам забране Аду, па куд ћемо!?

© Sputnik / Бојана СтојадиновићАда Циганлија
Ада Циганлија - Sputnik Србија
Пратите нас
Физички је немогуће да нам ограниче улазак на Аду Циганлију. Не дају нам на море, не може на базен, а сад би да нам ограниче и Аду. Шта ћемо онда, шта да радимо са децом?

Јулка Поповић (38) помало љутито нас пита док се спрема да уђе у воду.

Дошла је на Аду са мужем и двоје деце. Не верује да ће се остварити најава министра Зорана Лончара, који је упозорио да уколико се посетиоци не буду придржавали прописаних мера, надлежни ће озбиљно размислити да ограниче број људи који ће моћи да посете Савско језеро.

Како каже Јулка, никад не би дошла викендом све и да нема короне. Она је овај вирус већ прележала, тако да се не брине за себе, већ само за своју породицу и због тога поштује прописане мере.

Купачи се надају да ће моћи на Аду, кад не могу на море

После тропског викенда, када је Ада била крцата, а након најаве потенцијалног ограничења броја гостију, посетили смо најомиљеније београдско купалиште.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићДан након најаве потенцијалног ограничења броја посетилаца, слике са Аде Циганлије говоре као да нема короне.
Не можемо на море, хоће да нам забране Аду, па куд ћемо!? - Sputnik Србија
Дан након најаве потенцијалног ограничења броја посетилаца, слике са Аде Циганлије говоре као да нема короне.

Надлежни на сваких пола сата путем разгласа апелују на понашање купача, посетиоци се клоне гужви, а власници кафића за сада послују као да нема кризе. Али, до када...

Данас на Ади, опет, као да нема короне. Млади, стари, породице са децом, педалине на води, сунчање, купање.

Купачи као да не схватају озбиљно најаву министра о могућем ограничењу броја посетилаца, већ више као апел на савесно понашање. Јер, убеђени су, није могуће ограничити број људи на Ади.

„Долазим сваки дан на Аду, кад је сунце и кад могу да се купам и сунчам. Што се тиче мера, свега се придржавам, додуше, не носим баш сантиметар да мерим метар и по до два од других људи, али одокативно сам одвојена. Маску увек носим у превозу“, прича нам Анка Влаховић (70).

Она не може да процени да ли је претходног викенда било заиста 100.000 људи на Ади, како се прича, али сведочи да „није било баш као у кошници“ и да је могло да се нађе место како би се обезбедила дистанца.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићЉубитељи "београдског мора" користе и зелене површине за одмор и сунчање.
Не можемо на море, хоће да нам забране Аду, па куд ћемо!? - Sputnik Србија
Љубитељи "београдског мора" користе и зелене површине за одмор и сунчање.

Она мисли да до ограничења броја људи на београдском језеру неће доћи, јер сматра да се довољан број грађана придржава прописаних мера, тако да за тим неће бити потребе. Осим ако, како нам уз смех каже, „крива не оде на горе“.

До ограничења посетилаца неће доћи

Урош Миљковић (80) уверава нас како маску носи у превозу и сваком затвореном простору. На плажи је не носи, али користи средства за дезинфекцију:

„Најмање два метра поштујем. Видим да негде седе и по двоје, троје, али ја то избегавам. Заузмем место где има више простора, па се купам и сунчам.“

И он мисли да потенцијално ограничење броја људи на Ади неће успети, јер је то велика површина да би уопште могла да се организује контрола.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићПравила понашања на Ади Циганлији у време короне
Не можемо на море, хоће да нам забране Аду, па куд ћемо!? - Sputnik Србија
Правила понашања на Ади Циганлији у време короне

Кафићи без много губитака

Кафићи и ресторани широм Аде поседују дезинфекциона средства, не дозвољава се посетиоцима улазак у затворене делове локала без маске, а столове и лежаљке држе на безбедној раздаљини.

Конобар ресторана „Пикасо“ Милош Живановић рекао нам је да је тренутна посећеност локала за који ради мања за тридесетак одсто с обзиром на корона кризу. Упитан како она утиче на пословање ресторана, одговара нам да нема великог утицаја:

„За сад још не. Проблем су била она три месеца током којих нисмо радили, негде до десетог маја. Морамо да плаћамо закуп Ади, па је то направило пометњу. Али добро, надамо се да ћемо се ишчупати за ову годину.“

Јул је, сведочи, био добар, а са другим пиком вируса корона посао је за нијансу опао. Међутим, како додаје, људи нису могли да путују нигде ван Србије, па користе београдско језеро за расхлађење, викендом више, радним даном мање. Запослени за сада нису отпуштани и нада се да ће тако и остати.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићПосетиоци кафића "Шајн" на Ади Циганлији.
Не можемо на море, хоће да нам забране Аду, па куд ћемо!? - Sputnik Србија
Посетиоци кафића "Шајн" на Ади Циганлији.

Радници на трафикама такође добро послују. Никола Јовановић нам говори да је пред почетак сезоне купања ситуација била лоша и да се нису надали да ће овако добро да прођу у току сезоне:

„Има људи на Ади, купују све што треба на трафици. Не примећује се нека велика разлика између ове и прошле године. Можда само на почетку, али су се сада људи опустили.“

Марија Андрејевић из кафића „Шајн“ сведочи за Спутњик да се поштују све прописане мере. Средстава за дезинфекцију има довољно, посетиоци у затворен део локала не улазе без маске и поштују физичку дистанцу на плажи. Корона до сада није утицала на пословање кафића у ком ради, тако да отпуштања није било.

Пи-ар јавног предузећа „Ада Циганлија“ Маја Павловић наводи за Спутњик да су предузете све мере како би се спречило ширење корона вируса на Савском језеру. Уколико дође до одлуке да се ограничи број посетилаца, надлежни ће на Ади испоштовати све што им буде прописано.

„Функционишемо на нивоу упозорења грађанима. Свака наша спасилачка кула има упутство са епидемиолошким мерама које треба да се поштују на купалишту, у Савском језеру, али и генерално на целој територији Аде Циганлије. Дежурне спасилачке службе које раде од 10 до 19 часова, на дневном нивоу упозоравају све посетиоце који долазе на Аду како треба да се понашају и опомињу оне који не поштују мере“, објашњава Павловићева.
© Sputnik / Бојана СтојадиновићНадлежни из Јавног предузећа "Ада Циганлија" кажу да су предузели све могуће мере у циљу спречавања ширења корона вируса.
Не можемо на море, хоће да нам забране Аду, па куд ћемо!? - Sputnik Србија
Надлежни из Јавног предузећа "Ада Циганлија" кажу да су предузели све могуће мере у циљу спречавања ширења корона вируса.

Преко разгласа се апелује на Београђане

Она додаје да су обезбеђене дезобаријере на уласку у сваки тоалет, као и средства за дезинфекцију унутар њих. Путем разгласа на целој територији језера свакодневно се апелује на Београђане да поштују епидемиолошке мере:

„До сада су те мере биле емитоване на сат времена, а од сада ће бити на пола сата. Свакако, Ада Циганлија је велика, ја често напомињем да је то територија од 283 хектара, дужина плаже је 6 километара, тако да мислим да сви они који дођу и који воле да посете Аду и да бораве на њој, ипак могу да се распореде и нађу место како не бисмо дошли у ситуацију да дефинитивно морамо да прибегнемо таквим мерама и да затворимо Аду.“

О начину на који би се спровела мера евентуалног ограничења броја посетилаца, надлежни из ЈП „Ада Циганлија“ размишљаће уколико до тога заиста дође, али по мишљењу наше саговорнице, изјава министра Лончара представља меру упозорења како би се превентивно деловало.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала