Пленковић: Верујем да ће Београд разумети

© AP Photo / Olivier MatthysАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је долазак потпредседника владе Бориса Милошевића из Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Книн на прославу 25-годишњице "Олује" "врло корисна и добра ствар" из више разлога и поручио да верује да ће у Београду временом разумети зашто је та одлука важна и "једина могућа".

Пленковић је синоћ у Дневнику ХРТ-а оценио да је долазак Милошевића у име СДС С-а врло корисна и добра ствар за хрватско друштво, за односе између Хрвата и српске мањине у Хрватској, да је то добро за односе измеду Хрватске и Србије и да је добра порука, како је навео, модерне, савремене Хрватске која је решила све своје националне задатке, преноси Хина.

Тврди и да се доласком Милошевића на обележавање акције хрватске војске и полиције "Олуја" шаље политичка порука јединства Владе и суочавања са оним што се догодило у протеклих 30 година.

"Наш је циљ да мењамо и односе у хрватском друштву и односе са суседима, на боље, да их стављамо на право место и у прави временски и историјски контекст", рекао је Пленковић, одговарајући на питање какву сарадњу очекује са Србијом након 5. августа, с обзиром на то да из Србије стижу критике да је Милошевићев потез скандалозан.

Хрватски премијер тврди да је операција "Олуја" била правно легитимна, војно неизбежна и политички нужна.

Сматра и да је "Олуја" најважнија победа у рату у Хрватској, а можда чак уопште у хрватској историји.

"Прошло је 25 година од краја рата, 22 од мирне реинтеграције хрватског Подунавља, Хрватска је чланица ЕУ, НАТО-а… Сматрамо да је ова одлука изразито добра и позитивна, верујем да ће с временом разумети и у Београду и цела политичка сцена зашто је та одлука важна и зашто је добра, корисна и једина могућа", навео је Пленковић.

Оценио је и да је важан политички гест хрватске Владе одлазак потпредседника владе и министра хрватских бранитеља Томе Медведа у Груборе.

"То је добро, то није никаква трговина, ми сада трансформишемо односе и стављамо их на неке друге, нове здраве основе. Нема никакве политичке трговине, нити смо о овоме размишљали, нити договарали кад смо формирали парламентарну већину. Ово је нормалан след догађаја како их ми, и ја лично, видимо 25 година након Олује", навео је он.

Изразио је и задовољство што ће на прослави 25-огодишњице "Олује", током које је протерано више од 200.000 Срба, говорити генерал Анте Готовина.

"Чињеница да ће генерал тамо говорити је јако добра за Хрватску. Сећамо се његових порука након повратка из Хага `рат је готов, окренимо се будућности` и уверен сам да и он дели овакав приступ и став какав смо заузели поводом 25-огодишњице Олује", рекао је Пленковић.

Он је нагласио да ће сви чланови хрватске владе бити у Книну 5. августа.

Поновио је и свој став да националне мањине треба увек да буду уз владу и владајућу већину.

Како је навео, оне су део хрватског политичког наслеђа протеклих 30 година и треба да дају допринос будућности Хрватске.

"Са мањинама ћемо сарађивати, и јуче, и данас и сутра, ту политичке дилеме нема, мислим да је то добро и корисно", поручио је Пленковић.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала