Тиодоровић: Избећи „савршену олују“ почетком зиме

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICЕпидемиолог Бранислав Тиодоровић
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за сузбијане заразне болести ковид-19 изјавио је да је ове зиме вакцинација против сезонског грипа потребнија него икада да би се избегао судар грипа и короне.

„Како се налазимо у паклу короне, оно што је ове зиме обавеза је избећи ‘савршену олују’ која би дефинитивно уздрмала сваку особу слабијег имуног одговора“, преносе Новости.

„Веома је важно да почнемо вакцинацију против сезонског грипа на време. Мој предлог је да већ од 1. октобра почнемо и да њоме обухватимо све ризичне групе, то се пре свега односи на особе старије од 60 година, на хроничне болеснике свих узраста. Годинама сам се залагао да се вакцинишу и труднице против грипа, јер имали смо нажалост трагедије и код пандемије грипа, било је случајева да и трудница умре од грипа. Вакцинација код трудница се обавља у договору са гинекологом који прати стање, те у договору са њим и оне би могле да обаве вакцинацију. Труднице су саме по себи у ризику јер су слабијег имунитета, па не би ваљало да се разболе нити од једног нити од другог“, објашњава професор Тиодоровић.

Вакцинација против сезонског грипа ће се обављати према правилнику, а то је препорука особама које су старије од 60 година, хроничним болесницима, док је за здравствене раднике вакцинација обавезна, осим код појединачних случајева када постоји оправдан разлог због кога особа не може примити вакцину.

„Важно је да не дозволимо судар, да максимално избегнемо и ублажимо нежељене ефекте. Вакцина против сезонског грипа иако није вакцина против короне, она је веома важна у овом моменту јер ће се на тај начин избећи поклапање, међусобно деловање, а како то изгледа, могли смо да видимо на примеру Италије, у епидемији грипа подвукла се и епидемија короне“, објашњава епидемиолог.

На примеру вируса короне имамо прилику да осетимо на сопственој кожи како је то када нам вакцина није доступна. У овом тренутку у свету влада трка ко ће први регистровати и избацити финалну најбољу вакцину против короне, али док се она не појави и конкретно нам не буде доступна, ми ћемо се окренути спречавању онога на шта можемо утицати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала