Носилац најјаче опозиционе листе у Црној Гори: Имамо добитну комбинацију да променимо власт /видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићКучи су развили тробојку дугу 70 метара у Подгорици
Кучи су развили тробојку дугу 70 метара у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Верујемо да коалиција „За будућност Црне Горе“ на изборима 30.августа може да освоји 26 од 81 мандата. То је победничка комбинаторика која би омогућила да се са демократама и коалицијом УРА изборимо за промену власти у Црној Гори после 30 година.

Угледни професор Машинског факултета др Здравко Кривокапић овако за Спутњик прогнозира исход парламентарних избора и пласман листе коју предводи као ванпратијска личност, а коју чине Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет и Права Црна Гора као и још неколицина удружења и ванстраначких личности.

Определили смо се, истиче Кривокапић, да радимо чисто и поштено и да се не обазиремо на оно што је била пракса режима да подвалама, подметањима,  лажним инофмрацимама прави збрку у народу.

- Зато смо се одлучили да носимо чисте беле кошуље, јер чистота која је девичанска у Црној Гори у је увек била таква да ако куму не донесете белу кошуљу ви сте га увредили. Ми управо желимо да Црну Гору измиримо по свим питањима. Она је подељена, раполућена, кум са кумом се не гледа, брат брата не воли, пријатељ зазире од пријатеља. Дошло је време да имамо Црну Гору каква је увек била а она то заслужује својим достојанством.

Како ће „За будућност Црне Горе“ парирати власти која држи све полуге у својим рукама?

- Тако што ћемо сви заједно покушати да променимо Црну Гору и и вратимо је на традиционалне и универзалне вредности. Иако Црна Гора има мали број становника, 580.000, то је невероватан људски потенцијал који треба искористити у споју са природним ресурсима и направити бољу будућност.То је оно око чега смо се окупили. Наравно, све партије имају своје профиле. Ја не припадам ниједној партији, желим да будем нестраначка, независна личност, јер је то једини начин да својим ауторитетом покушате да помирите различите политичке интересе. Та разлика треба да нам буде предност. Овога пута она спаја што је добар пут ка успеху. У народну постоји изрека „после светог Илије, сунце све милије“. Верујем да ће најмилије сунце да се деси 30.августа на изборима.

Шта сте предузели да спречите могуће манипулације гласовима?

- За почетак, ако имате званичне податке да у Црној Гори имате 580.000 становника а 541.000 уписаних бирача јасно је да та рачуница нема логике. Анализе говоре да популација старосне доби до 18 година чини обично 22-25 одсто, из чега произилази да у Црној Гори можете имати максимално 440.000 грађана који учествују на изборима. Та велика разлика од око 100.000 гласова је стартна позиција коју не можете да занемарите. Ми смо већ предузели неке ствари да сузбијемо те могућности: запретили смо свима који изађу на гласање а немају право да ће бити процесуирани. Друго, српемни смо да на свим бирачким местима одрадимо савесно свој посао. Такође, Црна Гора је јединствена по томе што је предлог да председник на неком бирачком месту може да игра улогу епидемиолога и каже: имате корону, не можете да гласате. Црна Гора је земља чуда али ми желимо да је препородимо. Један страни дипломата ме је недавно питао како онда мислимо да учествујемо на изборима. Рекао сам: учествујемо тако што ћемо да победимо. Они стартују са формулом један, а ми старутјемо са националним поносом, фићом. Али морате имати у виду да је Црна Гора брдско-планинска па је то једина шанса да ће фића пре стићи до циља него болид. Искрено се надам да ће тако и да буде превасходно захваљујући народу. Без озбира на почетну предност, ако излазност буде већа од 73 посто победници на овим изборима биће опозиционе странке.

Да ли страхујете од инцидената до којих може доћи уколико власт схвати да губи?

- Дешавања у Будви су вероватно била неку проба јер режим је научио да прави експерименте на штету грађана. Тај експеримент није успео и верујем да се неће поновити 2016. година. Да не верујемо у овај процес не бисмо у њега кретали. Можемо да направимо одговарајуће сценарије који ће дати адекватан одговор на све ситуације. Верујем да се НАТО неће мешати а ми као коалиција смо се договорили да ћемо поштовати све међународне споразуме. Такође евидентно је да људе који имају огромно искуство у политици знају какав одговор треба дати у одређеној ситуацији. Пример је хапшење епископа Јоаникија, када је иако је било пројектовано да владика заврши у затвору у Спужу ипак се то није десило. Зашто? Зато што се десио народ. И овога пута мни верујемо у тај народ а и народ верује да је овај тренутак када једино може да промени нонош то није промењено до 30 година. Сви ћемо се у овом делу опозиције потрудити да урадимо оно што је најбоље за грађане ЦГ.

© Скриншот, ЈутјубЗдравко Кривокапић: Спремни за било какве уступке само да на крају дође до тога када ће се власт у Црној Гори променити после 30 година.
Носилац најјаче опозиционе листе у Црној Гори: Имамо добитну комбинацију да променимо власт /видео/ - Sputnik Србија
Здравко Кривокапић: Спремни за било какве уступке само да на крају дође до тога када ће се власт у Црној Гори променити после 30 година.

С којом платформом коалиција иде на изборе и шта би био њен први потез ако победи? Да ли би то рецимо могло бити повлачење Закона о вероисповести или чак признања Косова?

- У овом тренутку могу само да изнесем само свој став. Платформа се још разрађује. Оно што је сигурно то је да се десио народ и да се у Црној Гори захваљујући литијама чуо глас: не дамо светиње, не дамо Црну Гору, више овако не може. То је глас који морају сви да чују и уваже, без обзира да ли се ради о иностраним представницима амбасада или о тренутној власти. Народ сигурно неће дозволити да овај пут буде преварен и мислим да ће то питање да се реши уз вољу народа. Убеђени смо такође да без обвира што режим упорно иснистира на два непријатеља према којима је усмерио све своје стреле а то су Београд и Москва да ће народ ипак све превазићи. Чак мислим да је њихова артиљерија погрешно усмерена и да изазива обрнуто, јер не можете неког ко је током читаве историје стајао уз вас да тако једноставно заборавите. Народ добро памти доброчинства која су долазила управо из Београда и Москве. Ми желимо, а надам се и остале опозиционе странке, да променимо интенцију да народ гласа један дан а онда препушта глас четири година неком ко ће да га заступа тако што једноумоно, притиском на тастер доноси овакве и онакве одлуке. Ако дођемо на власт трудићемо се да служимо народу. Закон о слободи вероисповести је показао све слабости овог система и то је један од главних разлога зашто ће у овом изборном процесу да се деси промена која ће сигурно бити набоље.

Да ли је већ извесно ко би били партнери ваше коалиције после избора?

- У овом тренутку нема коначног договора али природна коалиција која се намеће јесте засигурно ове две гупације – наше коалиције За будућност Црне Горе и Демократа. Уверен сам да ће и УРА да пређе цензус и да се придружи овој групацији. То је свакако добитна комбинација. Не могу да вам отркивам многе елементе о којима разговарамо, али ми смо спремни за било какве уступке само да на крају дође до тога када ће се власт у Црној Гори променити после 30 година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала