Америчка администрација прати ситуацију у Бејруту

© AFP 2023 / STRПоследице снажне експлозије у Бејруту
Последице снажне експлозије у Бејруту - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка администрација саопштила је да помно прати ситуацију у либанском Бејруту, где се догодила снажна експлозија, изјавила је портпаролка Беле куће Кејли Макинани.

Пажљиво пратимо и будите уверени да ћемо то пажљиво пратити“, рекла је Макинанијева на брифингу.

А америчка Централна команда (ЦЕНТКОМ) саопштила је да нема информације о могућим узроцима експлозије.

„Не можемо ништа да вам кажемо о томе“, одговорио је представник ЦЕНТКОМ-а на молбу Спутњика да прокоментарише саопштења на друштвеним мрежама да би узрок експлозије могао бити ракетни напад.

​Команда је, такође, изразила забринутост због извештаја о смртним случајевима и додала да нема информације да ли су у несрећи повређени амерички држављани.

Амерички Стејт департмент саопштио је да је спреман да помогне Либану.

„Пажљиво пратимо саопштења о експлозији у Бејруту 4. августа. Изражавамо дубоко саучешће породицама погинулих и повређених и спремни смо да пружимо сву могућу помоћ. Блиско сарађујемо са локалним властима како бисмо утврдили да ли је повређен грађанин САД. Немамо информације о узроцима експлозије“, рекао је портпарол Стејт департмента.

Експлозија у близини луке

Снажна експлозија догодила се у уторак увече у лучком делу Бејрута. Према информацијама дописника Спутњика, испрва се чуо мали пуцањ, после пет минута појавио се црно-бели дим, а затим се догодила снажна експлозија и у небо се подигао стуб црвеног дима. Разбијени су прозори на кућама у пречнику од неколико километара од епицентра. Медији извештавају да има најмање 10 погинулих, док је на стотине људи повређено.

Либанска новинска агенција навела је да је епицентар експлозије био складиште пиротехнике, али је касније директор либанонске службе опште безбедности генерал Абас Ибрахим негирао верзију о пиротехничким средствима, рекавши да су детонирана друга експлозивна средства, која су била ускладиштена дуже време.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала