Србија, фудбалски шампион Лиге нација — у ПЕС-у /видео/

© Фото : screenshotИлустрација из емисије Технограм
Илустрација из емисије Технограм - Sputnik Србија
Пратите нас
„Србија је фудбалски шампион Европе у Лиги нација!” Звучи као сан, наслов који прија ушима, буди машту и жељно се ишчекује, нарочито када долази у време пандемије вируса корона.

Неко ће након отварања ове вести, када се реченици придода да је у питању електронски спорт — видео-игра ПЕС, само слегнути раменима и можда зажалити што је отворио вест која се не поклапа са првобитном асоцијацијом читаоца.

Сем што је немогуће да се буде шампион у било ком спорту у време када ни на једном кутку света професионални такмичарски спорт практично не постоји, вест да је Србија шампион ипак је тачна. Србија је шампион европске Лиге нација у видео-игри ПЕС. Марко Роксић Рокса и Стефан Кепа Стефановић довели су Србију на трон престижног такмичења у фудбалској видео-симулацији.

Србија — фудбалска нација, нација кошарке, ватерпола, тениса… Земља спорта!

„Србија је земља која не воли толико кошарку колико воли да побеђује“, овим речима Никола Јокић, прослављени српски кошаркаш, описује жељу да будемо најбољи у свим спортовима и да се искрена народна радост може видети само када нам осветлају образ наши спортски јунаци и јунакиње. Србија је земља спорта, не само кошарке. Било је момената „некада давно“, у времену пре короне, када се спортски програм морао комбиновати, јер се у исто време играо тениски меч, кошарка, ватерполо и фудбал. Данас у условима епидемије само са великом носталгијом можемо да се сећамо тог доба, када нам је спорт био разонода због које смо се понекад нервирали.

Џојстик — синоним за модерни електронски спорт

Свидело се некоме или не, генерација миленијалаца прва је одрастала у време могућности играња видео-игара на напредном технолошком нивоу. Интернет је омогућио да границе у виртуелном свету не постоје, број такмичара у видео-играма се повећава из године у годину, док је индустрија видео-игара једна од највећих на свету. Дечак од 16 година победио је у популарној игри „Фортнајт“ и освојио незамисливих три милиона долара. Наградни фондови у „гејминг индустрији“ превазилазе чак и награде у спорту, које су већ на мети критика као неразумне. Имајући у виду да нико не може да предвиди колики ће бити раст и развој индустрије видео-игара у наредних десет година, данашње бројке обећавају да у наредних неколико година индустрија видео-игара може да претекне спорт по такмичарским наградама. Утолико је потребно и више ценити то што Србију у електронским спортовима представљају момци који су најбољи на свету и поред огромне конкуренције. И не звучи лоше могућност да у доба када је спорт практично забрањен, можемо да гледамо на пример утакмицу Србија—Хрватска, коју са великим умећем, знањем и љубављу преносе коментатори видео-игара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала