Шта све може нова пушка коју је добила Војска Србије /видео, фото/

© Фото : Министарство одбране СрбијеНова пушка Застава 6,5 мм коју је добила Војска Србије
Нова пушка Застава 6,5 мм коју је добила Војска Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Модуларна аутоматска пушка М19 6,5/7,62 мм, коју је развила и производи „Застава оружје“, нова је пушка у наоружању Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

Реч је о најсавременијем оружју које је прилагодљиво за све борбене ситуације, једноставне је конструкције, погодна за руковање и преношење на бојишту, као и за дејство из и ван оклопних борбених возила, наводи се у саопштењу.

Поуздана и ефикасна до 800 метара

Модуларна пушка М19 у зависности од задатка и потребе може користити цеви калибра 7,62 мм или калибра 6,5 мм. Овим се превазилазе и евентуално настали логистички проблеми, с обзиром на то да нови метак калибра 6,5 мм није тренутно распрострањен на светском тржишту. Поуздана је и има могућност ефикасног уништавања појединачних и групних циљева на даљинама до 800 метара.

Припадници Војске Србије имали су прилику да се на полигонима и стрелиштима увере у њен квалитет, поузданост, прецизност и ергономичност.

© MT sv Svetozar JovicПрипадници Војске Србије имали су прилику да се на полигонима и стрелиштима увере у квалитет нове пушке.
Шта све може нова пушка коју је добила Војска Србије /видео, фото/ - Sputnik Србија
Припадници Војске Србије имали су прилику да се на полигонима и стрелиштима увере у квалитет нове пушке.

Метак 6,5 мм са обичним зрном и месинганом чауром и метак са пробојним зрном и месинганом чауром су производи привредног друштва „Први партизан“ а.д. Ужице. Реч је о потпуно новом метку 6,5 мм, који је идејно заснован на спортско-ловачком метку 6,5 мм Грендел, с тим да су његова конструкција, балистичко решење и функцијске карактеристике прилагођени потребама гађања из полуаутоматских и аутоматских оружја.

У погледу свих балистичких параметара и карактеристика, оружја на бази новог метка 6,5x39 мм имају знатно боље карактеристике ефикасности гађања, у поређењу са оружјем које користи муницију 7,62x39 мм и 5,56x45 мм. То је постигнуто одличним аеродинамичким карактеристикама пројектила, чиме се, за исту почетну енергију и без повећања силе трзања, омогућава мањи пад брзине пројектила, положенија путања и већа терминална кинетичка енергија.

© Министарство одбране СрбијеМодуларна пушка М19 у зависности од задатка и потребе може користити цеви калибра 7,62 мм или калибра 6,5 мм
Шта све може нова пушка коју је добила Војска Србије /видео, фото/ - Sputnik Србија
Модуларна пушка М19 у зависности од задатка и потребе може користити цеви калибра 7,62 мм или калибра 6,5 мм

Захваљујући томе постиже се стабилнији лет пројектила на већим даљинама гађања, што непосредно утиче и на побољшање прецизности гађања. Истовремено, постиже се и побољшање параметара пробојности и убојности, на свим даљинама гађања. Једна од карактеристика нове модуларне пушке је и то да се релативно брзо може поставити цев одговарајуће дужине ради прилагођавања тактичким захтевима употребе пушке, чиме мало која армија у свету може да се похвали.

Радна температура — од -30 до +50 Целзијуса

Опремљена је комплексним нишанским системима — дневним и рефлексним оптичким нишаном, као и термовизијским нишаном, чиме се значајно повећава ефикасност дејства у ноћним условима. Температурни опсег функционисања пушке је од -30 до +50 степени Целзијуса.

У складу са савременим трендовима аутоматског оружја, пушка има интегрисани поклопац сандука и горњу облогу гасне коморе са дугом „Picatinny“ шином која прихвата све врсте оптоелектронских нишанских справа, као и ручицу за запињање затварача која омогућава репетирање и левом и десном руком. Такође, има и регулатор паљбе с леве стране рукохвата погодан за руковање.

© Министарство одбране СрбијеПосле свих испитивања, механичких тестова и тестирања у разним метеоролошким условима, као и провере поузданости и издржљивости из оба калибра, постигнути резултати су на изузетно високом и завидном нивоу.
Шта све може нова пушка коју је добила Војска Србије /видео, фото/ - Sputnik Србија
После свих испитивања, механичких тестова и тестирања у разним метеоролошким условима, као и провере поузданости и издржљивости из оба калибра, постигнути резултати су на изузетно високом и завидном нивоу.

Код ових пушака преклопни-телескопски кундак има подесив наслон за образ, задњи рукохват је ергономски побољшан и с предњим рукохватом омогућава чвршће и стабилније држање, посебно приликом рафалне паљбе. Дугме држача оквира је проширено, чиме се олакшава вађење и замена оквира.

М19 — и јефтинија и знатно боље балистичке карактеристике

После свих испитивања, механичких тестова и тестирања у разним метеоролошким условима, као и провере поузданости и издржљивости из оба калибра, постигнути резултати су на изузетно високом и завидном нивоу. У поређењу са светским решењима борбених пушака ове категорије, модуларна аутоматска пушка М19 много је јефтинија и има знатно боље балистичке карактеристике.

Модуларна аутоматска пушка М19 6,5/7,62 мм једна је од бројних средстава наоружања којима се опремају јединице Војске Србије, чиме се повећавају ефикасност и оперативне способности наших јединица, саопштило је Министарство одбране.

© Министарство одбране СрбијеТемпературни опсег функционисања пушке је од -30 до +50 степени Целзијуса.
Шта све може нова пушка коју је добила Војска Србије /видео, фото/ - Sputnik Србија
Температурни опсег функционисања пушке је од -30 до +50 степени Целзијуса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала