Београд добио улицу и спомен-плочу Благоја Јововића /фото, видео/

© Sputnik / Радоје ПантовићПостављање табле за атенатора на Анте Павелића, Благоја Јововића
Постављање табле за атенатора на Анте Павелића, Благоја Јововића - Sputnik Србија
Пратите нас
Загорска улица у Земуну од данас носи име Благоја Јововића, који је 1957. године извршио атентат на усташког вођу Анту Павелића, а у тој улици откривена је и спомен-плоча посвећена Јововићу.

Таблу са натписом улице и спомен-плочу открили су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, заменик градоначелника Горан Весић и директор Музеја жртава геноцида у Београду Вељко Ђурић Мишина.

„Данас, када ова улица званично добија име по српском хероју Благоју Јововићу, симболично се завршава један тужан период у историји нашег народа — период заблуда којима су нам наметали осећај самокривице, стида од своје часне историје и убеђивали да је за трајни мир на Балкану неопходно да Србија буде слаба и понижена, без права на своју историју, а да други буду јаки“, рекао је Весић. Одлука да Јововић добије улицу у Београду је, каже, веома узнемирила лажну српску елиту која „деценијама терорише наш народ, намеће вредносне судове“.

Како је додао, њихов циљ је да Срби буду „аморфна маса“ без права на своју историју, без права да славимо хероје и да се поносимо оним што смо. „Политика те елите је оно што је радио бивши председник (Борис) Тадић, који се мало-мало па извињавао, као и оно што раде неки српски политичари који причају о томе како су носили црни флор. То је та политика лажне српске елите, то су они којима смета Благоје Јововић“, рекао је Весић. Како је додао, пошто је та политика „послата на ђубриште историје“, пошто су Срби поносни и јаки, економија напредује и председник Србије Александар Вучић има велики углед у међународној заједници и успешно води земљу, сада су сви они „бесни и нервозни“.

© Sputnik / Радоје ПантовићПостављање табле за атенатора на Анте Павелића, Благоја Јововића
Београд добио улицу и спомен-плочу Благоја Јововића /фото, видео/ - Sputnik Србија
Постављање табле за атенатора на Анте Павелића, Благоја Јововића

„Отуд напади на Благоја Јововића и њихове приче о томе како није смео да узме правду у своје руке“, додао је Весић. Навео је да је Јововић први равногорац који је добио улицу у Београду и да је то заслужио својим херојским чином када је 10. априла 1957. године смртно ранио поглавника усташке Независне Државе Хрватске Анту Павелића.

Весић је поручио да је време да Србија прекине своје поделе и да сви заједно гледамо у будућност: „да памтимо шта се десило, али да разумемо да, да би Србија била успешна, морамо да будемо заједно“.

Иницијативу да Јововић добије улицу у Београду дао је заменик градоначелника, коме је због тога породица Јововића упутила писмо захвалности, које је на данашњем догађају и прочитано.

У писму, између осталог, пише:

„Драго нам је да Република Србија и Град Београд не заборављају своје хероје. Та иницијатива омогућава да проговори правда и да се препозна историјска истина и важност коју је имао планирани и храбри атентат који је наш Благоје учинио против ратног злочинца, поглавника Анте Павелића.“

Догађају су присуствовали директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, народни посланик Владимир Орлић, председник Српске деснице Миша Вацић...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала