Дискусија у Естонији: Да ли је Србија крива за лоше односе са Москвом

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаРусија и Естонија
Русија и Естонија - Sputnik Србија
Пратите нас
У Естонији се развила дискусија између професора са Универзитета у Талину Рејна Рутсоа и режисера Јака Алика поводом лоших односа са Москвом. Режисер сматра да је подршка Талина Хашиму Тачију и бомбардовање Србије погоршало односе са Москвом, док се професор са тиме не слаже, преноси „Постимес“.

Алик сматра да је неопходно изменити политику када је реч о односима Естоније и Русије. Режисер је рекао да је Естонија до сада пружала подршку и пријатељство свим политичарима који су били антируски настројени, укључујући и Хашима Тачија.

Међутим, естонски професор се са овим не слаже. Он сматра да „комуникација Естоније са Косовом, које су признале стотине земаља, није повезана са антируским расположењем, а наводна оптужница против косовског председника Хашима Тачија за злочине почињене деведесетих година прошлог века нема никакве везе са Естонијом“.

Поред тога, Рутсо тврди да довођење у везу погоршања односа између Естоније и Русије са америчким бомбардовањем Србије такође се не може оправдати. Према његовим речима, у томе су учествовале Ваздухопловне снаге бар шест земаља НАТО-а, а Естонија је постала чланица Алијансе тек 2004. године.

Естонски професор сматра да је за све крив Слободан Милошевић. Он тврди да је због његове политике на Косову Србија бомбардована. 

Рутсо је рекао да НАТО нема намеру да провоцира и изазива Москву, али застој у односима са Западом не оставља много места за маневрисање и иницијативу. Он истиче да је формирање војних база НАТО-а у балтичким земљама био неизбежан одговор на све већу „агресију Русије“.

Рутсо сматра да „прости инстинкт самоодржања приморава Естонију на сукоб са Русијом“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала