Милановић: Придружити се Хрватима у прослави, то није мала ствар

© Tanjug / MARIO STRMOTICБорис Милошевић
Борис Милошевић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Хрватске Зоран Милановић поздравио је долазак представника Срба Бориса Милошевића на обележавање „Олује“ у Книну.

„Доћи и славити овде, јер ово је прослава победе и придружити се Хрватима у прослави није математичка једначина, то је архитектура срца“, рекао је Милановић.

Он је додао да цени то што је Милошевић дошао на обележавање и оценио да то „није мала ствар“.

„И зато посебно ценим долазак Бориса Милошевића овде на прославу, придружити се Хрватима, то је архитектура срца и то није мала ствар. Долазим до хрватско-српских односа. Ти односи су стотинама година били компликовани. Била је Југославија која никад неће бити. Ми смо ту, постоји наша добра вера и добра воља, желимо сарађивати и радити, желимо пословати. Желимо знати да ће судови и у Србији и у Хрватској бити непристрасни, јер односи та два народа су важни. Кад се међусобно препуцавамо, други нас уопште не примећују. Ти односи морају бити бољи, а ја ћу као хрватски председник дати све што могу да то буде боље“, рекао је Милановић.

Односи Хрвата и Срба кључни

Председник Хрватске Зоран Милановић оценио је да су односи Хрвата и Срба у овом делу Европе кључни.

Он је, у свом обраћању, указао да су ти односи од почетка, пре више од стотину година, били поремећени, да је било сукоба, крвопролића, ратова, грађански рат, агресија.

„Никако да уђемо у фазу односа у којој ће преовладавати односи поштовања, као да смо оптерећени стварима које су последица агресије“, нагласио је он.

Милановић је рекао да Хрватска има добру вољу и веру и да жели сарађивати, радити, пословати, да Хрвати који послују у Србији, када дођу у проблеме, пред судом буду непристрасно третирани, као што би и Срби у Хрватској били.

„Време је да уђемо у једну нову парадигму односа. Односи та два народа у овом делу Европе су јако важни“, нагласио је он.

Говорио је и о ратним злочинима, рекавши да је било „грешака ,злочина, нису само људски лоши, већ су државу коштали“.

„Све је последица грешака које смо правили чињењем и нечињењем после победе. Лекција за нас, не за нови рат, јер не верујем да ће га бити, али у људском смислу је да мора да пазимо у сваком тренутку да концентрација никада не попушта“, казао је он.

Милановић је истакао да је хрватска држава исправила касније ту грешку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала