Отварање граница Црне Горе за руске туристе не значи да ће они брзо и доћи

© Flickr / PROTrish HartmannДоброта код Котора, Црна Гора
Доброта код Котора, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Објава Националног координационго тела да Црна Гора отвара границе за грађане Руске Федерације у пракси неће произвести никакво реално дејство, изузев што ће пробудити лажне наде туристичким предузећима и грађанима који на приморју живе од туризма, сматра аналитичар Игор Дамјановић.

Аналитичар Игор Дамјановић наводи за Спутњик више разлога зашто ни после ове одлуке НКТ-а, која је донета с надом да се на овај начин може спасити туристичка сезона, руски туристи неће преко ноћи похрлити у Црну Гору.

Сумња у брз долазак руских туриста

Први разлог због чега наш саговорник сумња да ће Руска Федерација убрзо дозволити успостављање авио саобраћаја јесте лоша епидемиолошка у Црној Гори.

„На 100.000 становника у Црној Гори имамо преко 300 заражених, док је у Русији овај параметар више него двоструко мањи и на нивоу је око 135“, подсјећа Дамјановић.

Други разлог због чега ће, по мишљењу Дамјановића, ова одлука НКТ-а, макар за сада, остати  мртво слово на папиру јесте тај што је руска држава води веома обазрива, чак и према државама са којима је од 1. августа успоставила авио-саобраћај.

„Рецимо, од једног од водећих руских он-лајн оператера за продају авио карата добио сам писмо у коме ме као потенцијалног клијента, који је раније користио ниихове услуге, савјетују да са евентуалном куповином карата сачекам до 25. августа. У писму је наведено да су поједини летови за Турску већ отказани, да на лондонском аеродрому Хитроу још неколико неђеља неће бити могуће обавити тест на КОВИД (што повлачи 14-одневни карантин), а да има проблема и са летовима за Танзанију, трећу земљу са којом је Русије до сад успоставила авио-саобраћај“.

„У обавјештењу тог оператора Црна Гора се не помиње, а наводи се да би авио-саобраћај могао бити ускоро успостављен са Бјелорусијом, Уједињеним Арапским Емиратима и Мађарском, уз савјет за опрез и детаљну провјеру услова путовања“, наводи Дамјановић, имајући у виду велики опрез који тренутно постоји у сектору туризма и путовања широм свијета.

Одлука НКТ резултат притиска туристичког сектора

Наш саговорник се на концу осврнуо и на утисак који преовладава у јавном мњењу Црне Горе да је одлука да се Црна Гора отвори за руске држављане прије свега политичка, те да је донесена под великим притиском туристичке привреде која сматра да би овогодишњу пропалу сезону колико - толико могли да извуку руски туристи, од којих би се до октобра по процјенама туристичких посленика могло зарадити 200 до 250 милиона евра.

У том погледу Дамјановић такође није оптимиста да би политички мотиви могли бити разлог брзог отварања Русије према Црној Гори.

„За последњих шест година Ђукановићев режим је увео санкције Русији, протјеривао руске дипломате, лажирао покушај државног удара и подржао низ антируских резолуција у међународним организацијама. У непријатељској политици званичне Подгорице могао би да лежи трећи разлог због кога Руска Федерација неће журити са успостављањем авио-саобраћаја према Црној Гори“, закључује Дамјановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала