Озваничена изборна трка у Црној Гори: Списак странака и коалиција које излазе на изборе

© AP Photo / Ристо БожовићИзбори у Црној Гори
Избори у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Синоћ у поноћ завршена је предаја изборних листа партија које ће учествовати на парламентарним изборима у Црној Гори који су заказани за 30. август. На изборима ће учествовати шест коалиција и исто толико партија.
  • Народна коалиција „За будућност Црне Горе

Велику Народну коалицију „За будућност Црне Горе“ чине Демократски фронт (Нова српска демократија, Демократска народна партија, Покрет за промјене) Социјалистичка народна партија, Права Црна Гора, Уједињена Црне Гора, Радничка партија и Народни покрет, као и велики број независних интелектуалаца. Носилац ове листе је професор Машинског факултета др Здравко Кривокапић.

  • „Мир је наша нација”

Демократска Црна Гора, Демос, Партија пензионера инвалида и реституције и Грађански покрет Нова љевица наступиће заједно на изборима. Носилац листе је лидер Демократа Алекса Бечић, а коалиција ће наступити на изборима под слоганом „Мир је наша нација”.

  • Платформа „Црно на бијело“

У изборну трку улази и платформа „Црно на бијело“, коју чине Грађански покрет УРА, Савез грађана Цивис, Бокешки форум, Странка правде и помирења и независни интелектуалци. Ову коалицију предводиће лидер Грађанског покрета Ура Дритан Абазовић.

  • “Одлучно за Црну Гору – ДПС Мило Ђукановић”

Демократска партија социјалиста предала је синоћ Државној изборној комисији ДИК изборну листу “Одлучно за Црну Гору -ДПС Мило Ђукановић” за парламентарне изборе који ће се одржати 30. августа. Носилац листе је заменик предсједника ДПС-а Душко Марковић. Са њима у коалицији наступа и Либерална партија.

  • “Снежана Јоница – Социјалисти Црне Горе – Да живимо као Југословени“

Социјалисти су предали Државној изборној комисији посланичку листу “Снежана Јоница – Социјалисти Црне Горе – Да живимо као Југословени“, за парламентарне изборе заказане за 30. августа. Носилац листе је председница Социјалиста Снежана Јоница.

  • „Социјалдемократе – Иван Брајовић – Ми одлучујемо досљедно“

Социјалдемократе на изборима 30, авуста наступиће самостално под слоганом „Социјалдемократе – Иван Брајовић – Ми одлучујемо досљедно“. Листу ће предводити лидер странке Иван Брајовић.

  • „Јака Црна Гора“

Социјалдемократска партија Црне Горе предала је међу првима посланичку листу за парламентарне изборе. Оно ће наступити под слоганом „Јака Црна Гора“, а носилац листе је председница СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић.

  • “Бошњачка странка-Исправно-Рафет Хусовић”

Бошњачка странка на изборе излази самостално, под слоганом “Бошњачка странка-Исправно-Рафет Хусовић”  а носилац ове листе је Ервин Ибрахимовић.

  • „ХГИ – Свим срцем за Црну Гору!“

На изборима 30. августа самостално ће наступити Хрватска грађанска иницијатива под називом „ХГИ. Свим срцем за Црну Гору!“. Носилац листе на парламентарним изборима је Адријан Вуксановић, председник Хрватске грађанске иницијативе.

  • Хрватска реформска странка

У изборну трку ушла је и Хрватска реформска странка Црне Горе – ХРС. Носилац листе је Радован Раде Марић.

  • Албанска коалиција „Једногласно“

Албанска коалиција „Једногласно“, коју чине Демократска унија Албанаца (ДУА), Демократска партија (ДП) и Демократски савез у Црној Гори (ДСуЦГ), предала је изборну листу за парламентарне изборе. Носилац листе је председник ДП Фатмир Ђека.

  • „Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај“

Албанска коалиција Демократски форум, Нова демократска снага ФОРЦА, Грађански покрет Перспектива и Унија Тузи предали су изборну листу „Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај“ за предстојеће парламентарне изборе.Носилац листе je Ник Ђељошај.

Локални избори у Тивту, Будви, Котору, Анријевици и Гусињу

Сходно својим надлежностима и роковима прописаним Уставом Црне Горе, Законом о избору одборника и посланика, као и Законом о локалној самоуправи када је реч о изборима на локалном нивоу, Мило Ђукановић је, такође донео и Одлуку о расписивању избора за одборнике, и то у: Скупштини општине Андријевица, Скупштини општине Будва, Скупштини општине Гусиње и Скупштини општине Котор и Скупштини општине Тиват.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала