Упркос корони, у Русији се одржава изложба оружја „Армија 2020“

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаПарада победе у доба пандемије
Парада победе у доба пандемије - Sputnik Србија
Пратите нас
Упркос пандемији вируса корона, Русија се спрема да овог месеца одржи традиционални Међународни војно-технички форум „Армија 2020“, једну од највећих изложби оружја, муниције, војне и специјалне технике и опреме у Русији и једну од највећих у свету. 

Војни Дизниленд“, како су овај догађај назвали медији, одржаће се од 23. до 29. августа на више локација истовремено, али ће главна дешавања бити у војном парку „Патриот“, војном аеродрому „Кубинка“ и полигону „Алабино“ у Московској области. 

Од почетка пандемије вируса корона ово је, поред војне параде на Црвеном тргу, први велики догађај у Русији, који је, примера ради, прошле године окупио више од милион људи.

Од средине фебруара због пандемије је отказан велики број сајмова, форума и других масовних догађаја на које долази огроман број странаца, али ће Форум „Армија“ поново окупити неколико десетина делегација из разних земаља.

Према најавама високих војних званичника, на форуму ће излагати више од 1.500 компанија, које ће представити преко 28.000 јединица оружја и војне технике.

На питање каква се ту изненађења могу очекивати, Виктор Мураховски, члан Експертског савета колегијума Војно-индустријске комисије РФ и експерт Руског савета за међународне послове, каже да ће „тешко бити изненађења“, јер је сва изненађења својевремено у обраћању Федералној скупштини објавио руски председник Владимир Путин, када је најавио ново руско наоружање: „Буревесник“, „Посејдон“, „Авангард“, „Пересвет“ и друго најсавременије оружје.

„Сада су ти називи оружја свима добро познати. Да ли ће ови производи бити приказани на форуму ’Армија 2020‘? Не мислим да хоће, али ће сигурно бити приказана оклопна возила из породице ’Армата‘, као и тенкови, борбена возила пешадије и друга најсавременија техника на платформи средње класе. Листа је велика... Наравно, као војни новинар и као ветеран Оружаних снага РФ волео бих уживо да видим хиперсоничну беспилотну летелицу ’Охотник‘, желео бих да видим још много тога, али то и даље неће бити приказано јавности. Треба схватити да се на Парадама победе — 9. маја и на таквим изложбама приказује само мали део онога чиме располажу Оружане снаге РФ. Није све могуће показати“, каже Мураховски.

Он наглашава да је то због „тајности“, односно због чињенице да су многи узорци у фази државног тестирања и да још нису стављени у употребу.

„Узмимо као пример хиперсоничну противбродску ракету ’Циркон‘, која се држи у тајности. Наравно, понешто се и приказује, као на пример аеробалистички хиперсонични систем ’Кинџал‘, који је представљен на Паради победе и кога су носили ’мигови 31‘. Да ли ће њега приказати изблиза? Не знам, можда и хоће. Могу се томе надати, а то ће онда бити сензација. С друге стране, тенк ’Армата‘ још није био стављен у употребу, када је приказан 2015. године. Очигледно да је ту у питању и ствар престижа и пи-ара... По мом мишљењу, на форуму ’Армија 2020‘ биће као и увек много тога занимљивог што се може видети. Ту долази и велики број стручњака, консултаната и официра са којима је интересантно поразговарати и сазнати неке нове информације. Са њима је увек занимљиво причати, ако знате шта да питате“, закључио је Мураховски.

Паралелно са Форумом „Армија“, у Русији ће бити одржане и Међународне војне игре, на којима учествују и припадници Војске Србије — српски тенкисти, снајперисти и возачи.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала