Захарова: Америчке обавештајне службе мешају се у живот Русије

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарока Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарока Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Обавештајне службе Сједињених Америчких Држава позивају грађане Русије да за новчану награду дају информације о лицима који се мешају у америчке изборе, представници Запада овим поступком врше хибридни напад на руске грађане, сматра портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Позивањем да се за новац дају информације о умешаности у америчке изборе, америчке специјалне службе се дрско мешају у наше животе. Шта је то него прави хибридни напад“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Захарова је додала да су многи Руси данас примили на мобилним телефонима „невероватну поруку“: „Стејт департмент предлаже до 10 милиона долара за информације о мешању у америчке изборе. Ако имате информацију, јавите.“ У наставку је наведен линк на сајт америчке службе за безбедност.

„Какве су то дивне поруке? Ствар је у томе, што је Стејт департмент покренуо програм ‘Награда за правду’, чија суштина нема ничег заједничког са племенитим порукама. Све је примитивно, јер је засновано на већ познатом америчком односу: донеси – узми. ‘Узми’ је, наравно, украшено као у реклами. Старт је јуче дао Мајк Помпео, садашњи државни секретар, а раније директор ЦИА“, појаснила је представница Министарства.

Она је истакла да „америчке „дипломате“ покушавају да путем својих сајтова прикупљају „доказе“ о такозваном мешању Руса у америчке изборе.

„Кренуле су објаве по друштвеним мрежама, специјалне платформе са овом темом, организовано је слање информација путем СМС порука. И притом, све је рађено веома тихо, али су прикупљали личне податке. Према замисли аутора, свака сумња у честитост предлога ће бити елиминисана сновима о награди до 10 милиона долара. ‘Руку Кремља’ нису пронашли амерички тужиоци ни судије, нико није пронашао. Сада ће ‘тражити’ од народа, на тај начин ће решавати чисто прагматичне задатке“, рекла је Захарова.

Амерички државни секретар Мајк Помпео - Sputnik Србија
Помпео: 10 милиона за информацију о мешању у изборе; Захарова: Пући ће сајт од дојава

Предложила је да се представи „обратна ситуација“. „Министарство спољних послова Русије се директно обраћа америчким грађанима и објављује да прикупља информације о умешаности Вашингтона у унутрашњу политику Русије, предлаже сајт ФСБ за повратне информације, а затим преко америчког мобилног оператера шаље СМС. Можете да замислите? А сада нека то замисли Вашингтон“, закључила је представница Министарства иностраних послова.  

У среду је државни секретар Мајк Помпео изјавио, да је програм Стејт департмента „Награда за правду“ понудио награду од 10 милиона долара „за идентификацију и откривање било ког лица које се, поступајући по налогу или контроли страних влада, меша у изборе САД ангажовањем у одређеним кривичним сајбер активностима“.

Русија је неколико пута одбацила оптужбе да покушава да утиче на демократске процесе у разним државама, а прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков их је назвао „апсолутно неоснованим“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио, да не постоје никакви докази да се Русија меша у изборе других држава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала