Црни дан за Јапан: 75 година од Хирошиме и Нагасакија /видео/

© REUTERS / US ArmyБомбардовање Хирошиме 6. августа 1945.
Бомбардовање Хирошиме 6. августа 1945. - Sputnik Србија
Пратите нас
Тај 6. август 1945. године је постао „црни дан“ у историји Јапана. На јапански град Хирошима Американци су бацили свог „Малишана“. Град је тотално уништен.

После бљеска јарке светлости уследио је талас који је палио све око себе. На зидовима кућа које су остале читаве биле су утиснуте силуете људи који су спаљени живи. Тог дана су казаљке скоро свих сатова у Хирошими стале на времену – 08:15 ујутру. После бомбардовања у граду није било воде за гашење пожара и људе који су умирали од жеђи.

Већ 8. августа ка Нагасакију је полетео „Дебељко“. Та бомба је била дупло снажнија од оне бачене на Хирошиму. Нагасаки се претворио у пакао. У моменту експлозије погинуло је 70 хиљада људи. а град је, практично, збрисан са лица земље.

Укупан број жртава нукеларног бомбардовања јапанских градова дошао је на преко 450.000 људи. Али тај број се до данас допуњава за број умрлих од зрачења.

САД су тако постале једина држава која је употребила нуклеарно оружје против друге земље. А од 2009. године 29. август је одређен као Светски дан акција против нуклеарних испитивања.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала