Годфри: Забринутост због оног што Москва и Пекинг покушавају на Западном Балкану

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЕнтони Годфри
Ентони Годфри - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички амбасадор Ентони Годфри каже да постоји забринутост због оног што Русија и Кина покушавају да постигну на Западном Балкану и уопште у Европи.

"Да ли подржавају циљеве Србије, западну интеграцију и чланство у ЕУ, да ли подржавају начин на који Србија развија демократске институције и да ли је безбедно за Србију, за њену индустрију телекомуникацијуа, на пример, да користи технологију коју контролише комунистичка партија Кине? То су питања на која Србија треба да да одговор", рекао је Годфри на ТВ Хепи.

Он је додао да је његов посао да упозори на потенцијални утицај који Москва и Пекинг могу да исказују овде.

"Зато када разговарамо са Владом Србије, на пример, о њеној политици у енергетици, ми скрећемо пажњу на то да Русија користи зависност од извора да постигне политичке циљеве и да земље које су у стању да учине своје изворе енергије разноврсним постижу независност од спољних утицаја. То је важно", навео је Годфри.

Он је додао да Срби, по њему, треба да рачунају на себе, да се усмере на своје сопствене циљеве и да виде како могу да их постигну.

Према његовим речима, директне стране инвестиције су значајан фактор економске будућности Србије.

"Огромна већина страних инвестиција која долази у Србију, долази из ЕУ. Огромна већина онога што Србија производи се продаје у ЕУ и по мом мишљењу и ваша влада је такође закључила да је економска сарадња са ЕУ и земаљама које ту сарадњу подржавају треба да буде пут којим Србија иде", рекао је Годфри.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала