На продају минско поље у Босни

CC0 / pixabay / Минско поље
Минско поље - Sputnik Србија
Пратите нас
Стечајни управник у предузећу „ГИК Брод“ из Брода расписао је лицитацију за продају више од 100.000 квадрата земљишта на локалитету „Барица“ у овој локалној заједници.

Почетна цена по квадратном метру је веома повољних 0,42 конвертабилних марака с тим што заинтересовани купци треба да имају у виду да су суседне парцеле миниране, те да постоји велика вероватноћа и да је део земљишта који се продаје под убојитим средствима.

„Предмет надметања је неплодно земљиште укупне површине 105.446 квадратних метара. Део земљишта је је тренутно неприступачан због сумње на евентуално постојање неексплодираних убојитих средстава“, наводи се у јавном позиву.

Понуде се могу подносити до 1. септембра, а како се наводи у огласу, разгледање имовине се може извршити сваки радни дан.

Стечајни управник Снежана Поповић, појашњава за портал „Капитал“ да су је представници Цивилне заштите из Брода обавестили о опасностима које вребају на локалитету на којем је и земљиште које се продаје, због чега је одлучила да о томе обавести и потенцијалне купце.

Минксо поље у Босни и Херцеговини-архивска фотографија - Sputnik Србија
У Босни се још гине на минским пољима — ризик за пола милиона људи

„У Цивилној заштити су сигурни да на суседним парцелама постоје убојита средства која нису уклоњена, а како су рекли постоји сумња да је исти случај и на нашој. Ради сигурности сам то навела у огласу, а према неким тврдњама пре десетак година се ту десио несретан случај када је један радник из електро дистрибуције страдао“, казала је Поповићева.

Према њеним речима, она је од Цивилне заштите добила скице на којима су уцртане сумњиве површине.

ГИК Брод је било грађевинско предузеће које се бавило и нискоградњом и високоградњом, а у стечај је отишло 2015. године.

Иначе, ово није први пут да се земљиште покушава продати. На лицитацији у децембру прошле године није било заинтересованих купаца. Тада није било никаквог упозорења у вези неексплодираних убојитих средстава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала