Научници открили тумор код диносауруса који је живео пре 76 милиона година

CC0 / пиксабеј / Да ли је нагло загревање био разлог нестанка диносауруса?
Да ли је нагло загревање био разлог нестанка диносауруса? - Sputnik Србија
Пратите нас
Група научника са канадског универзитета „McMaster“ и „Краљевског музеја Онтарио“ пронашли су тумор на кости листа ноге, код диносауруса центрозауруса, који је живео пре 76 милиона година.

Информацију је саопштио портал „Eurekalert“ који је навео истраживања објављена у часопису „Lancet Oncology“, преноси Спутњик.

„До сада нисмо могли да дијагностикујемо агресивну форму рака код диносауруса, била је потребна медицинска експертиза и много анализа... Овде имамо, по први пут, рак костију у поодмаклом стадијуму код диносауруса који је живео пре 76 милиона година. То је узнемиравајуће“, каже један од научника Марк Кроутер.

Кост, коју су пронашли 1989. године у провинцији Алберта, чувала се у музеју Краљевског Тиролског палеонтолошког музеја. Научници су првобитно посумњали у дијагнозу, која је наводила да се налазе необичне израслине и повреде, као и трагови зараслог прелома. На основу компјутерске томографије, анализе костију на ћелијском нивоу, тродимензионалном реконструкцијом и упоређивањем како рак костију настаје код људи, научници су доказали да је диносаурус патио од остеосаркома.

„Рак је вероватно оставио велике последице на диносауруса... и чинио га веома рањивим. Вероватно му је живот у стаду омогућио заштиту како би овај биљојед могао дуже да живи“, рекао је научник Девид Еванс.

„Проналажење веза међу болестима савременог човека и болестима из прошлости ће помоћи научницима да схвате еволуцију и генетику различитих обољења“, наводи портал.

На крају саопштења се наоди, да диносаурус највероватније није умро због болести, већ услед велике поплаве.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала