У украјинској луци пронађено више амонијум нитрата него у Бејруту

Пратите нас
Бивши главни војни тужилац Украјине Анатолиј Матиос, који је ту функцију обављао за време мандата председника Петра Порошенка, известио саопштио је да је у украјинској луци ускладиштена гомила амонијум нитрата у знатно већој запремини од оне која је експлодирала у Бејруту, где је уништена скоро половина града.

Матио се запитао да ли ће неко спасити Украјину од трагедије ове величине.

Како је Матиос написао на свом Телеграм каналу, још у септембру 2018. године, брод „Тузла“ ушао је у луку Николајева са 3.200 тона шалитре којој је истекао рока трајања. Због тога је терет био заплењен.

„Занима ме да ли је шалитра још увек тамо? Или је можда Арахамија (Давид Арахамија председавајући партије Слуга народа у Врховној ради Украјине) још од јуче проверава ту украјинску луку?“, написао је бивши тужилац.

Такође је скренуо пажњу на чињеницу да је у Бејруту, где је оштећена половина кућа у граду, а према последњим подацима погинуло 137 особа, а пет хиљада повређено, експлодирало 2.750 тона амонијум нитрата, а у Николајеву је ускладиштено 3.200 тона.

Осим тога, он је истакао да је на Кипру пронађена шалитра и да је покрет Хезболах користи као експлозив.

Из отворених извора зна се да је брод „Тузла“ превозио 3.235,5 тона производа компаније „КазАзот АД“ (Република Казахстан). Терет је заплењен 18. септембра 2018. године, а налази се на у комерцијалној поморској луци Николајева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала