Византијско утврђење код Чачка које је крило благо Проклете Јерине /фото/

© Фото : Народни музеј ЧачакОстаци утврђења Градина на Јелици
Остаци утврђења Градина на Јелици - Sputnik Србија
Пратите нас
На једном од врхова планине Јелице изнад Чачка, у атару драгачевског села Граб, већ столећима немилосрдном зубу времена, надмоћним силама природе и људском немару, одолева утврда Градина.

Уздижући се на планинском врху већ заборављеног насеља Јељен, ова легендама обавијена утврда и дан-данас чува предање да је ту „град градила Проклета Јерина“, жена Ђурђа Бранковића.

„Легенда каже да кад је град завршен, у њега је врло често пристизало по седам мазги натоварених силним благом које се уносило у велики лагум, а касније закључавало са два кључа. Прича о великом благу Проклете Јерине почиње да бледи када су археолози започели систематско проучавање утврде на Градини, јер је откривено да је она много старија од доба владавине Ђурђа Бранковића и Проклете Јерине и да је постојала још у доба византијског цара Јустинијана“, рекла је Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку.

Прва позната интересовања за Градину на Јелици датирају још из 1843. године, а наставила су се и касније. Тридесетих година 20. века изнова се помиње као археолошки локалитет од прворазредног значаја, а повод је био случајни проналазак сребрног реликвијара у облику саркофага. Међутим, после Другог светског рата Градина је масовно уништавана јер је са ње одвожен камен за насипање пута Чачак–Горачићи.

„Народни музеј у Чачку рекогносцира Градину 1969. и 1972. године. Истраживачи тада затичу још увек добро очуване остатке бедема на површини терена, местимично чак и преко два метра висине. Након три године од првих археолошких ископавања утврде, Скупштина општине Лучани 1987. године прогласила је Градину на Јелици за споменик културе“, изјавила је Делфина Рајић, преноси агенција Рина.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Gradina , na planini Jelica, višeslojni arheoloski lokalitet sa nalazima iz perioda starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka... Ostaci utvrdjenja se nalaze u blago jezivom stanju #gradinanajelici #jelicaplanina

Објава коју дели Milica Marusic (@marusicmilica) дана

Овај археолошки локалитет налази се на 846 метара надморске висине и са њега са пружа величанствен поглед на читав Чачак. Простире се на површини од 20 хектара, а у споменичком смислу најбогатије остатке представљају откривени бедеми, цркве и куће из времена ране Византије.

„Претпоставља се да је у периоду краћем од сто година на месту Градине никао утврђени град у ком је за сада откривено пет цркава са више зиданих гробница, десетина профаних објеката разуђене архитектуре и више стотина метара бедема. На Градини је утврђен суживот мешовите популације чију особеност наглашавају припадници германског порекла утврђени према карактеристичним траговима њихових одевних предмета и посуђа. Доминантан хришћански карактер становника Градине показује велики број цркава“, истиче директорка Народног музеја у Чачку.

Свакодневни живот становника овог градског насеља документован је и бројним налазима керамичког и стакленог посуђа од којих неке представљају увоз источног порекла, а поред тога нађен је велики број гвоздених и коштаних алатки од којих је део свакако произвођен на самој Градини. Ово утврђење се током досадашњих истраживања показало као посебно у односу на остале археолошке локалитете тог типа, пре свега по рустичности архитектуре, али и по томе што је након рушења поново насељено.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала