Зеленски о миру у Донбасу: Ништа не могу гарантовати

Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изразио је наду да ће се поштовати примирје у Донбасу и истакао да Кијев чини све што може у том погледу.

 

„Боримо се за то да се примирје не нарушава. Али све је могуће, то је живот. Ако би све зависило од наше стране, сигуран сам да би постојало стабилно примирје и да бисмо прешли на следеће кораке ка окончању рата“, истакао је Зеленски током путовања у Донбас.

Он је изразио наду да ће се примирје поштовати.

„Ништа не могу гарантовати, али чинимо све, како у Украјини, тако на састанцима у минском формату, током видео-конференције трилатералне контакт-групе“, додао је Зеленски.

Раније су у Донбасу ступиле на снагу додатне мере у циљу осигуравања примирја.

Командант украјинских снага Владимир Кравченко је саопштавао о случајевима кршења примирја, док је представништво самопроглашене Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију примирја окарактерисало те наводе као провокацију.

Рат у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Мински споразуми регулише, између осталог, давања специјалног статуса самопроглашеним републикама у Донбасу, али до данас Кијев није испунио преузете обавезе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала