Амерички амбасадор поручио: САД нису анти-ОВК

© КоССевФилип Коснет
Филип Коснет - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет навео је у ауторском тексту поводом нацрта закона о заштити вредности ОВК да, САД нису анти-ОВК, али да сматрају да би усвајање тог закона ослабило косовску демократију.

„Верујем да овај закон, без обзира на његове циљеве, није у складу са опредељењем за основне слободе које су у сржи устава Косова и његово усвајање, у садашњем облику, ослабило би косовску демократију“, навео је Коснет у ауторском тексту који је пренео је портал Коссев.

Написао је и да су се „борци ОВК борили да прошире слободе људима на Косову, а не да их ограничавају“ и истакао да САД нису „анти-ОВК“ већ да напротив, признају да „Косово данас не би била независна земља без напора ОВК и других организација отпора“.

У нацрту закона који се данас налази пред косовским парламентом, наводи се да је „оружана борба народа Косова на челу са ОВК, била у циљу ослобођења Косова“ а потом и предвиђа обавеза јавних службеника и свих осталих да те вредности поштују под претњом законских санкција.

Закон подрива слободу говора и поткопава остваривање правде

Амбасадор САД је навео да је основно, спорно питање то што нацрт закона подрива слободу говора.

„Учинити кривичним делом то што се критикују одређене класе људи, организација или историјска тумачења, како овај закон предлаже, произвео би застрашујући ефекат на слободу говора. Застрашивао би грађане, било које националности, било које етничке припадности који желе да понуде ставове или тумачења изван главних токова, бацио вео страха и неизвесности у политичком говору и отворио врата хировитим или селективним оптужбама“, рекао је амбасадор САД.

Како је додао, приватно, многи грађани Косова – политичари, новинари, академици – рекли су амбасади да се „већ осећају нелагодно да јавно говоре о закону због емоционално набијене атмосфере око било које јавне расправе о ОВК и ратним годинама“.

Према његовим речима, предложени закон такође би могао да поткопа напоре у остваривању правде.

„Сведоци, без обзира на своје порекло би се запитали да ли би могли да буду кажњени због сведочења о наводним злочинима појединаца повезаних са ОВК, чак иако су те особе оптужене да су поступале самостално, а не у име групе“, додао је.

Навео је да постоје аспекти иницијативе за ново законодавство које може имати "конструктивну улогу и у исказивању поштовања према ОВК и у зацељивању још увек отворених рана земље".

С друге стране, како је додао, разматрање заслужује законодавство којим се пружају усмерене могућности образовања, запошљавање и здравствена заштите онима који су се борили и пропатили током рата – укључујући, али не ограничавајући се на ветеране ОВК.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала