Полемика дуга шест деценија: Да ли је „Лолита“ поезија или порнографија

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
Да ли ће критичко издање култног романа „Лолита“ Владимира Набокова, недавно објављено у издавачкој кући „Дерета“ ставити тачку на полемику дугу шест деценија о томе да ли је реч о поезији или порнографији, о величанственој љубавној причи или пародичној исповести тешког грешника?

Шта новим читаоцима доноси дело објављено у редигованом оригиналном преводу Бранка Вучићевића, обогаћено напоменама приређивача Зорана Пауновића — открива уредник издања Александар Шурбатовић.

Орбита културе Александар Шурбатовић, Милан Коњевић, Мирка Кешељ, Перо Зубац, Корнелија Ичин

Детаље о настанку филма „Луда година“ који је наставак филмског хита од пре три деценије и серијала „Жикина династија“ — „Луде године“ за Спутњик открива редитељ Милан Коњевић.

Како су се четири девојке, чланице вокалне групе „Луча“ заљубиле у традиционалну музику Косова и Метохије и какве нам звуке доноси њихов први студијски албум с музиком с овог подручја, открива нам Мирка Кешељ, једна од солисткиња.

Зашто готово незапажено пролазе три велика јубилеја Лазе Костића — 110 година од песникове смрти, век од премијере његове трагедије „Пера Сегединац“ и 150 година од првог извођења трагедије „Максим Црнојевић“ у Народном позоришту у Београду? О творцу најлепше љубавне песме на српском језику, за Орбиту говори песник Перо Зубац, аутор биографије Ленке Дунђерски, по којој је Здравко Шотра снимио серију „Санта Мариа де ла слуте“.

Због чега је Сергеј Јесењин један од најомиљенијих песника у Србији, колико је његов живот уткан у његову поезију, испуњену бојама руског неба и мирисима руских степа и шума? Како је песник који је славио револуцију постао један од њених највећих критичара и да ли је то оно што га је довело до трагичног краја? О томе за „Орбиту културе“ разговарамо са Корнелијом Ичин, професорком руске књижевности на Филолошком факултету у Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала