Путин и Лукашенко: Питање ухапшених Руса решићемо у духу узајамног разумевања

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку у Бишкеку
Председник Русије Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку у Бишкеку - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали су данас телефоном о ухапшеним руским држављанима на територији Белорусије, саопштено је из Кремља.

Како се наводи, председници су разменили мишљења по том питању, и изразили сигурност да ће се тај проблем решити у духу узајамног разумевања.

Из Кремља такође наводе и да је Русија заинтересована за очување стабилности по питању унутарполитичке ситуације у Белорусији у светлу предстојећих председничких избора у тој земљи.

Иначе, председнички избори заказани су за 9. август, а на листи је укупно пет кандидата међу којима је и Лукашенко.

Подсетимо, Белорусија је 29. јула ухапсила 33 руска држављанина под оптужбом да су припремали терористички акт, због чега им прети до 20 година затвора. Нешто касније је Истражни комитет Белорусије саопштио да су они у земљу ушли како би се бавили припремама демонстрација.

Медији су пренели да су безбедносне службе пријавиле да је у Белорусију допутовало око 200 „бораца“ који би требало да се баве дестабилизацијом ситуације током предизборне кампање.

Москва је одбацила све наводе да су руски држављани умешани у унутарполитичке процесе у Белорусије, док је Министарство иностраних послова Русије навело да су ухапшени руски држављани у Белорусији били само у транзиту и да је њихово коначно одредиште било Истанбул.

Руски председник Владимир Путин састао се недавно тим поводом с члановима Савета безбедности Русије.

Према речима портпарола Кремља, на састанку је истакнуто да је потребно што пре утврдити због чега су они ухапшени како би се омогућило њихово пуштање на слободу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала