Роскосмос: Русија ће направити ракету која ће бити драстично боља од Маскове

© Sputnik / Марина Лысцева ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете-носача "Сојуз 2.1а" са космодрома Восточни
Лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома Восточни - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор руске свемирске агенције „Роскосмос“ Дмитриј Рогозин изјавио је да ће Русија направити ракету-носач за вишекратну употребу која ће умногоме превазићи ракету „Фалкон 9“ компаније „Спејс икс“ милијардера Илона Маска.

Према његовим речима, та нова ракета биће у стању да лети 100 пута, за разлику од „Фалкон 9“ која може да лети само 10 пута, а главна карактеристика је што ће бити базирана на метану.

„Она ће бити развијена на платформи ракете-носача за вишекратну употребу, а не полу-вишекратну употребу, као што је то случај са `Спејс иксом`. То ће бити ракета 21. века“, рекао је он.

Рогозин је додао да руски инжењери, иако се приликом конструкције ракете угледају на своје америчке колеге, не „покушавају да их сустигну, већ претекну“.

Русија ће направити нови „Буран“

Рогозин је поручио и да се изради нацрт плана новог спејс-шатла са крилима попут чувеног „Бурана“, који би заменио постојећи „Сојуз МС“.

Како је објаснио, тај рад ће потрајати доста дуго, тако да ће постојећи „Сојуз МС“ и даље служити сврси и модернизоваће се све док га нови шатл не замени.

Подсетимо, програм Буран назив је за совјетски свемирски пројекат чији је крајњи циљ био стварање свемирске летелице за вишекратну употребу - ракетоплана. Пројекат је започет 1976. као одговор на амерички пројекат спејс-шатлова, а званично је обустављен 30. јуна 1994. године од стране тадашњег руског председника Бориса Јељцина.

Први и једини орбитални лет Бурана догодио се 1988. године – летелица је лансирана уз помоћ ракете-носача која је посебно направљена за ову прилику. После два круга око Земље и тачно 216 минута у Земљиној орбити, летелица је извршила аутоматско приземљавање на космодрому Бајконур.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала