Утврђено у ком случају ће Русија употребити своје нуклеарно оружје

Пратите насTelegramOdyssey
Русија ће употребити свој нуклеарни потенцијал у случају било које врсте ракетног напада на своју територију, наводи се у чланку Генералштаба Оружаних снага Русије, преноси лист „Красна звезда“.

У чланку под називом „О основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног обуздавања“ наводи се да ће свака ракета бити идентификована као нуклеарна, јер не постоји могућност да се раније одреди да ли се ради о нуклеарној ракети или не.

Притом, представници Генералштаба истичу да ће се у таквој ситуацији сматрати да је циљ противника уништавање Русије.

Аутори чланка објашњавају да је Русија означила „црвене линије“, које нико не би требало да пређе.

Тестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године - Sputnik Србија
„Глуп предлог“ да Русија обустави тестирање нуклеарног оружја
„Русија је означила 'црвене линије' које никоме не саветујемо да пређе. Ако се потенцијални противник одлучи на то, одговор ће без сумње бити разарајући. Притом, војно-политичко руководство Русије ће одредити какав ће бити одговор, у зависности од ситуације“, рекао је начелник управе главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал мајор Андреј Стерлин.

Како појашњава „Красна звезда“, субјекти нуклеарног обуздавања подељени су у две групе. Прву групу чине земље које поседују нуклеарно или друго оружје за масовно уништење и које сматрају Русију потенцијалним противником.

Другу групу чине земље које своју територију дају за распоређивање стратешког офанзивног наоружања, средстава стратешке ПРО, нуклеарног оружја и другог оружја за масовно уништење других земаља, што може бити употребљено против Русије и њених савезника.

САД Русија заставице - Sputnik Србија
Помпео: Постигнут напредак у преговорима Америке и Русије о контроли наоружања

У чланку се такође наводи да раскид Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (Старт 3) може довести свет на руб нуклеарне катастрофе.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је почетком јуна утврдио основе државне политике у области нуклеарног обуздавања, где се истиче да „Русија има у виду нуклеарно оружје искључиво као средство обуздавања, чија је примена крајња принудна мера“.

Нова руска доктрина подразумева да Москва може употребити нуклеарно оружје као одговор на напад на Русију или њене савезнике коришћењем нуклеарног или другог оружја за масовно уништавање, или у случају агресије уз примену конвенционалног наоружања, уколико је угрожено постојање државе.

Руска страна подвлачи да Русија никада неће бити иницијатор коришћења нуклеарног оружја.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала