Како да сазнате да ли је ваш телефон џепни шпијун

© Flickr / Martin AbegglenБатерија на мобилном телефону
Батерија на мобилном телефону - Sputnik Србија
Пратите нас
Неке апликације се укључују и без вашег одобрења, па тако ваши мобилни телефони лако постају џепни шпијуни. Дозволе које апликације приликом инсталације на телефон траже, да би могле да користе микрофон или камеру, већ су вам одавно познате.

Ако на њих не дате сагласност, можда уопште и нећете моћи да користите неке апликације или бар оне њихове опције које захтевају комуникацију.

Мобилни телефон - Sputnik Србија
Апликације које могу да вам украду све податке са телефона: Које су најопасније и како да се штитите

Неке апликације, међутим, имају „злонамерније намере“, па микрофон и камере укључују без икаквог одобрења, кад год им се прохте. Тако ваши телефони лако постају „џепни шпијуни“.

Још 2018. године, више од 250 апликација из Гугл Плеј продавница је означено као оне које, путем микрофона телефона, прислушкују звукове у позадини, како би апликације „прислушкивале“ и потом вам „сервирале“ таргетиране рекламе, на основу онога о чему сте претходно причали. Ту су, наравно, и свеприсутне теорије завере да нас наши телефони константно и активно стално прислушкују.

Добра вест у свему овоме је то да можете да предузмете неколико једноставних корака како бисте очували своју приватност и „утишали“ било коју сумњиву апликацију.

1. Сазнајте које апликације већ имају дозволу за коришћење микрофона и камера

Ово је веома једноставно извести. Опција „Менаџер дозвола“ (Premission Manager) се налази у подешавањима, у менију за менаџмент апликација.

Андроид

- - Settings > Apps & Notifications > Advanced > Permission Manager (на неким Андроид уређајима се налази одмах у App менију, односно нема Advanced opciju)

У Permission Manager можете да видите којим све апликацијама и осталим деловима вашег телефон је шта дозвољено, и да било којој апликацији дозволите или ускратите дозволу за коришћење микрофона и камере.

iOS

- Settings > Privacy > обаберите опцију Microphone или Camera (у зависности шта бисте желели да проверите) > on/off - дозволите или онемогућите коришћење микрофона или камере за одређене апликације.

Будући да, свакако, нису све апликације злонамерне, када се размишљате да  дозволите или онемогућите коришћење микрофона или камере, ако имате недоумица око одређене апликације, размислите да ли сте или ћете, када и користите, икада користити микрофон или камеру. Тако ћете се лакше одлучити којој треба, а којој не треба да ускратите дозволу.

2. Даунлодујте апликацију која прати када су микрофон или камера укључени

Када су корисници Apple iOS платформе у питању, они ће ускоро, и оквиру самог оперативног система, добити прилику да надгледају „рад“ микрофона и камере. То ће им омогућити најновија верзија iOS 14.

Са њим стиже и нова опције - индикатор снимања (recording indicator), која ће кориснике обавештавати ако/када нека апликација користи микрофон или камере. Контролни центар (Control Center) ће омогућити и да се виде оне апликације које су недавно користиле микрофон и камере, и да ли су нешто снимале.

Што се Андроид корисника тиче, њима је на располагању апликација  Access Dots, која има све претходно поменуте опције.

Као и iOS решење, Access Dots користи индикаторе у углу екрана, који се пале и гасе да вас обавесте када нека од апликација користи микрофон или камере.

3. Постоји и хардверско решење

Ако се и даље не осећате сигурно због могућег праћења, постоје и друге опције, као што је физичко блокирање, односно онемогућавање снимања. Тако увек можете да прелепите неку налепницу преко предње или преко задње камере.

Постоје и чврсте футроле са "слајдер" поклопцем који покрива, као предњу селфи тако и задње камере, када се не користе.

Постоје и посебни блокери микрофона, који користе 3,5-милиметарски улаз за слушалице. Оне функционишу на исти начин на који слушалице блокирају микрофон, па вам и саме слушалице могу послужити уместо блокера.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала