Како је Армата „прогледала“

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаТенк Т-14 „Армата“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом
Тенк Т-14 „Армата“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски Војно-индустријски комплекс је објавио да је главни проблем са тенком „Армата“ решен - добија нову оптичку опрему за ноћно осматрање.

Русија је још у време Совјетског савеза заостајала за Западом и годинама је куповала инфрацрвене нишане од држава чланица НАТО. После 2014. године испоруке су прекинуте. 

Министар индустрије и трговине Денис Мантуров је објавио, да су решена сва питања са инфрацрвеним нишанима и моторима тенка Т-14 „Армата“. Сада „мотор има управо оне параметре и техничке карактеристике које се налазе у техничком пројекту“, преноси портал „Взгљад“.

„Основни проблем тенка „Армата“ је то што је првобитна опрема била скупа и производила се у иностранству“, напоменуо је уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Алексеј Леонков.

Експерти подсећају да постоји ближи и даљи инфрацрвени дијапазон, у коме и настају топлотно-инфрацрвене слике.

„У периоду Совјетског Савеза нису обраћали пажњу на далеки спектар, тако смо и заостали у односу на Запад, посебно Француску“, сећа се члан експертског савеза Војно-индустријске комисије, резервни пуковник Виктор Мураковски. Када се прими инфрацрвено зрачење, ако се повећа даљина за одређивање циља, топлотни контраст објекта је јасније видљив.

„Потребна су нам једињења кадмијума, живе и телура, али ми их до скора нисмо имали, куповали смо их од Француза,“ наводи Мураковски.

Последњих година Русија има једињења која су јој потребна и довољна како би се „Армата“ опремила инфрацрвеним зрацима. „Али убудуће је потребно направити серијску производњу“, указује Мураховски.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала